Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haven Shanghai weer zo goed als open, maar problemen blijven

Haven Shanghai weer zo goed als open, maar problemen blijven

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - De dagelijkse gang van zaken in de haven van Shanghai is bijna volledig hersteld na de vergrendeling van de stad vanwege het coronavirus. Wel zal de haven nog lange tijd nodig hebben de opgelopen achterstanden in te halen. De verwachting is dat de haven, maar ook de problemen bij de nabijgelegen fabrieken, tot ver in dit jaar voor vertragingen in de scheepvaart zullen zorgen.

De dagelijkse containeroverslag in de haven van Shanghai is weer terug op 95 procent van het normale niveau, zei het ministerie van Transport volgens Chinese staatsmedia. De goederenoverslag in de belangrijkste Chinese havens tussen 1 en 24 mei steeg met 4,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in april, maar daalde met bijna 1 procent ten opzichte van 2021.

De verbeteringen in de haven gaat nog niet gepaard met een opleving in het vrachtvervoer. Het tekort aan chauffeurs en voertuigen blijft de levering van goederen van en naar de haven belemmeren. Volgens G7 Connect, een in Beijing gevestigd vlootbeheerbedrijf, lag het vrachtverkeer over de weg voor Shanghai in de eerste drie weken van mei 81 procent lager dan in 2021, na een daling van 84 procent in april.

Hoewel de lockdown van Shanghai langzaam wordt opgeheven, zullen de gevolgen waarschijnlijk nog maanden voelbaar zijn. Als bedrijven weer volop gaan produceren, zal er een stormloop zijn op de aankoop van grondstoffen die naar de fabrieken moeten worden getransporteerd. Vervolgens volgt een vloedgolf van afgewerkte goederen die de fabrieken verlaten wanneer bedrijven proberen de verloren tijd in te halen.

Volgens Drewry Shipping Consultants is er een achterstand van 260.000 containers die in april niet uit Shanghai zijn verscheept. Het inhalen zal in de hele logistieke keten te merken zijn. "De Chinese lockdowns treffen een wereldwijd containerdistributiesysteem dat al zwaar onder druk staat en kampt met verminderde capaciteit als gevolg van alomtegenwoordige congestie", aldus Drewry in een recent rapport. "Zelfs als de lockdowns vandaag zouden eindigen, zouden de voorspelbaarheid en capaciteit van het containerdistributiesysteem in gevaar komen tijdens het zomerpiekseizoen."

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

3 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

6 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

8 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

20 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

22 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

22 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden