Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haven Rotterdam ziet klimaatrapport als 'niet te negeren oproep'

Haven Rotterdam ziet klimaatrapport als 'niet te negeren oproep'

ROTTERDAM (ANP) - Het nieuwe klimaatrapport van VN-klimaatpanel IPCC is een "niet te negeren oproep" voor iedereen en specifiek voor het kabinet, vindt het Havenbedrijf Rotterdam. De haven wil dat het klimaatbeleid bij de overheid de hoogste prioriteit krijgt. Volgens de haven laat het rapport ook zien dat de afspraken uit het Nederlandse klimaatakkoord niet ver genoeg gaan en "dat er nog best een tandje bij mag".

De Rotterdamse haven is nu nog een grote milieuvervuiler in Nederland. Daarom valt er hier ook veel te winnen, geeft een woordvoerder aan. Volgens hem kan 40 procent van de in het klimaatakkoord afgesproken CO2-reductie voor 2030 behaald worden in de haven van Rotterdam en de industrie daaromheen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanleggen van warmtenetten en het overschakelen op waterstof als brandstof.

Maar daarvoor is het wel belangrijk dat de wetgeving op de juiste manier wordt aangepast. Als voorbeeld noemt de zegsman het verplicht stellen van het bijmengen van biobrandstof in de luchtvaart. Pas als dat gebeurt gaan veel luchtvaartmaatschappijen dit waarschijnlijk doen en dan kan de industrie in de Rotterdamse haven de biobrandstof op grote schaal gaan leveren. Als die verplichting er niet komt blijven veel maatschappijen volgens de woordvoerder naar verwachting kiezen voor goedkopere, minder duurzame brandstof.

Europese Commissie

Wat betreft het tandje extra verwijst het havenbedrijf naar de voorstellen die de Europese Commissie onlangs presenteerde. Daarin werd uitgegaan van 55 procent minder uitstoot aan broeikasgassen in 2030. De EU-landen en het Europees Parlement moeten de plannen goedkeuren, wat een onderhandelingsproces van jaren kan worden. In het Nederlandse klimaatakkoord is een reductie van 49 procent opgenomen.

Veel bedrijven en organisaties als olieconcern Shell, luchtvaartconcern KLM, staalbedrijf Tata Steel en luchthavenuitbater Schiphol bestuderen de boodschap van het IPCC momenteel nog. Dat kan veel tijd vergen. Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland liet al weten daarom maandag waarschijnlijk nog niet met een inhoudelijke reactie te kunnen komen.

Meer uit Financieel

ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

4 minuten geleden
ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

35 minuten geleden
Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

50 minuten geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

59 minuten geleden
Kifid ontvangt 500 klachten meer over financiële diensten

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), staat in het jaarverslag. Het instituut ontving 5616 nieuwe klachten, 500 meer dan een jaar eerder. Schadeverzekeringen leverden het grootste aantal klachten op. Ook klaagden consumenten over bankzaken, hypotheken en kredietregistraties.

1 uur geleden
AEX-index koerst af op voorzichtig herstel na recente verliezen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag wat te herstellen van de koersverliezen eerder deze week. De hoofdindex bereikte afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt op 894 punten en is sinds de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde flink teruggevallen. Woensdag zakte de AEX nog 1,1 procent tot 865,35 punten. Dat kwam vooral door koersverliezen van de chipbedrijven, na een tegenvallend kwartaalbericht van ASML.

1 uur geleden
Groothandelaar Sligro stopt vanaf 2025 met de verkoop van tabak

VEGHEL (ANP) - Sligro stopt met de verkoop van tabak vanaf 2025. Dat meldt de groothandelaar in een handelsupdate over het eerste kwartaal van dit jaar. Een deel van de verkoop wordt op 1 juli dit jaar al stopgezet, met uitzondering van tabakswaren waarvoor Sligro contracten heeft afgesloten die lopen tot het einde van dit jaar.

1 uur geleden