Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haven Rotterdam: vooral containervervoer geraakt door sancties

Haven Rotterdam: vooral containervervoer geraakt door sancties

ROTTERDAM (ANP) - In de haven van Rotterdam merken ze vooral bij het containervervoer de impact van de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens het Havenbedrijf zorgt de onzekerheid over de sancties er mede voor dat terminals en rederijen helemaal geen containers met bestemming Rusland meer accepteren of behandelen.

Circa 8 procent van de containertransport via Rotterdam is gelinkt aan Rusland. Voor een groot aantal goederen geldt een exportverbod, waaronder goederen die zowel voor burger- als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, de zogeheten ‘dual-use-goederen'. Omdat niet altijd even duidelijk is wat nu wel en wat nu niet onder de sancties valt, kiezen veel bedrijven er op voorhand voor deze lading niet te verwerken. Daar speelt ook in mee dat niet zeker is of en wanneer de douane, die belast is met de controle, de betreffende containers vrijgeeft.

Een ander punt dat bedrijven voorzichtig maakt, is dat het niet duidelijk is hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt. Daarbij spelen ook betalingsrisico's een rol. Het is volgens het Havenbedrijf onduidelijk wat de ontwikkelingen in Oekraïne de komende tijd betekenen voor de handelsstromen.

Energie

De import van energie zoals ruwe aardolie, olieproducten, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool wordt op dit moment nog niet geraakt door sancties. Van de bijna 470 miljoen ton overslag in Rotterdam is volgens het havenbedrijf 62 miljoen ton Rusland-georiënteerd. Op dit moment komt circa 30 procent van de ruwe olie uit Rusland en een kwart van het lng. Verder is Rusland goed voor 20 procent van de olieproducten en de kolen die worden aangevoerd.

Rusland exporteert verder onder andere ook staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam. Ook dit valt vooralsnog niet onder de handelsbeperkingen die door de Europese Unie zijn afgekondigd.

Meer uit Financieel

Veranderende regels in 2025 zorgen voor run op bestelbussen

AMSTERDAM (ANP) - Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar.

24 minuten geleden
Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

BRUSSEL (ANP) - De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI, meldt persbureau Reuters.

2 uur geleden
Poetin en Saudische kroonprins roepen op tot steunen OPEC-deal

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. Dat hebben de twee leiders donderdag in een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin staat ook dat zowel Rusland als Saudi-Arabië het erover eens zijn dat het belangrijk is om de samenwerking op het gebied van olie en gas te stimuleren.

2 uur geleden
Pensioenfonds Detailhandel krijgt boete voor onjuiste informatie

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

3 uur geleden
Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.

3 uur geleden
Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de loonkloof. Om de loonkloof sneller te dichten werkt de bewindsvrouw aan wetgeving voor het snel invoeren van een Europese richtlijn voor meer loontransparantie, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

4 uur geleden
Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

4 uur geleden