
Hartstichting: laat jaarlijks je bloeddruk meten
DEN HAAG (ANP) - Mensen moeten elk jaar hun bloeddruk laten meten. Dat zegt de Hartstichting, die er een campagne voor begint. "Een kwart van de sterfte aan hartziektes en een derde van de sterfte aan beroertes in Nederland wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Omdat je van een hoge bloeddruk meestal niets merkt, wordt het ook wel een stille aandoening genoemd", zegt de organisatie.
Vooral mannen slaan te weinig acht op hun bloeddruk, zegt de Hartstichting. "Bijna de helft (44 procent) van de mannen van 40 tot 60 jaar heeft geen interesse in het meten van de bloeddruk. En dat terwijl maar liefst 1 op de 3 mannen een hoge bloeddruk heeft. Slechts de helft (56 procent) zegt het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben gemeten. Dat percentage moet omhoog", aldus de Hartstichting.
"Meet minimaal één keer per jaar je bloeddruk", houdt David Smeekes, arts bij de Hartstichting, de mensen voor. "Vanaf je 40e heb je meer kans op een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt. Je kunt dan zelf nog veel doen om deze te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan meer bewegen, minder zout eten of gewicht te verliezen. Heb je overgewicht en val je af, dan kan de bloeddruk al tot zo’n 20 punten dalen."
Bij vrouwen van 40 tot 60 jaar komt een hoge bloeddruk iets minder vaak voor dan bij mannen. Lichaamsbouw en hormonen spelen hierbij een rol, maar mannen leven volgens de Hartstichting ook ongezonder; zijn minder dan vrouwen met hun gezondheid bezig, roken vaker en eten zouter. Ook zijn ze vaker dik.
Meer uit Binnenland
BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de radiologische situatie in Iran "nauwlettend in de gaten". Meerdere nucleaire installaties in dat land waren afgelopen weekend doelwit van aanvallen door de Verenigde Staten.
45 minuten geledenABBENES (ANP) - De activisten van Extinction Rebellion (XR) die maandagmiddag werden aangehouden toen ze probeerden om de afgezette snelweg A44 te blokkeren, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ook twee opgepakte journalisten van het Leidsch Dagblad, die verslag wilden doen van de actie, zijn weer vrij.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag staat ongeveer 8 kilometer file. Dat komt doordat twee rijstroken dicht zijn vanwege de NAVO-top. Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw om snelwegen in de Randstad te vermijden als dat kan.
3 uur geledenABBENES (ANP) - Zeker 31 mensen zijn maandag gearresteerd bij een poging van Extinction Rebellion om de snelweg A44 te blokkeren. Dat laat de politie weten. Het is niet bekend waar ze naartoe zijn gebracht. Over de juridische gevolgen, zoals mogelijke vervolging, is ook nog niets bekend.
4 uur geledenABBENES (ANP) - In een noodverordening voor de NAVO-top staat dat demonstraties niet zijn toegestaan op of bij de A44. Op grond daarvan zijn journalisten weggestuurd toen ze verslag deden van een poging van Extinction Rebellion om de snelweg te blokkeren. Dat laten de gemeente Haarlemmermeer en de politie van Noord-Holland weten.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat de politie journalisten wegstuurde bij de demonstratie van XR bij de A44 en ze dreigde op te pakken, is "precies zoals we het niet willen". Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. "Journalisten moeten hun werk kunnen doen."
5 uur geleden