Haringvlietsluizen op een kier om rivierwater te spuien
ARNHEM (ANP) - Rijkswaterstaat heeft de Haringvlietsluizen tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee op een kier gezet om het hoogwater van de grote rivieren te spuien. Door de kier kan een groot deel van de watermassa die de rivieren vanuit Duitsland aanvoeren wegstromen in zee.
De Haringvlietsluizen, onderdeel van de Deltawerken, zijn vergelijkbaar met een kraan, aldus Rijkswaterstaat woensdag. Gewoonlijk is de kraan dicht en sluiten de sluizen het Haringvliet af van de Noordzee. Door de kraan open te draaien kan het waterpeil op de rivieren worden geregeld. Ook elders in het land op de Rijn, Lek en Maas zijn stuwen maximaal geopend om het rivierwater de ruimte te geven. Dat is onder meer het geval bij Driel, Amerongen en Hagestein.
Rijkswaterstaat voorziet dat de Rijn bij Lobith zaterdag de hoogste stand bereikt van ongeveer 14,50 meter boven NAP. Die hoge waterstand, die gemiddeld eens in de drie jaar voorkomt, houdt enkele dagen aan. Mogelijk stijgt het water volgende week opnieuw, als het in Duitsland en Zwitserland hard gaat regenen. Waterbeheerders spreken op dit moment van "verhoogde waterstand". Pas als de Rijn bij Lobith boven de 15,00 meter boven NAP komt, is er sprake van hoogwater en wordt dijkbewaking ingesteld. De dijken worden deze week wel regelmatig geïnspecteerd.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren van nieuw talent en andere maatregelen om de arbeidsmarktkrapte op te lossen blijven ook experts en technici van buiten Nederland nodig", zegt ondernemersorganisatie voor de Rotterdamse haven en industrie Deltalinqs op Prinsjesdag.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat zij met een budget van 49 miljoen euro, toegekend in de miljoenennota, nieuwe uitdagingen niet goed kan aanpakken. De privacywaakhond wijst op een berekening van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening, die een budget van 100 miljoen euro heeft aanbevolen.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had gehoopt dat het kabinet op Prinsjesdag met een plan zou komen hoe gemeenten worden ondersteund bij zaken als bestaanszekerheid en het bouwen van woningen. Dat daar in de miljoenennota niet op wordt ingegaan, vindt VNG-voorzitter Sharon Dijksma teleurstellend.
52 minuten geledenTER APEL (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland is gearriveerd in Ter Apel om te inventariseren waar eventueel bijgesprongen kan worden, ziet een verslaggever van het ANP. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet eerder op dinsdag weten dat er mogelijk asielzoekers buiten moeten slapen, omdat het aanmeldcentrum vol is.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - NOC*NSF heeft positief gereageerd op het feit dat het kabinet in 2025 niet bezuinigt op sport, maar de sportkoepel vreest negatieve gevolgen bij andere plannen. Dat schrijft NOC*NSF in een reactie op de miljoenennota.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Volgend jaar gaat niet 1 miljard, maar zo'n 317 miljoen euro extra naar woningbouw. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om tot en met 2029 in totaal 5 miljard euro te investeren in nieuwe woningen. Naar verwachting wordt dat totaalbedrag wel gehaald, maar niet zo snel als gepland. Zo'n 700 miljoen euro wordt volgens een woordvoerder pas in 2030 uitgegeven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Al jaren kampt Defensie met een tekort aan personeel. Er staan duizenden vacatures open en de komende jaren wil de krijgsmacht ook nog flink groeien. Het ministerie weet inmiddels meer mensen te werven, maar dat aantal blijft nog steeds achter bij de ambities, blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage Stand van Defensie.
2 uur geleden