Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Hardste daling in vraag naar vliegreizen sinds 9/11'

'Hardste daling in vraag naar vliegreizen sinds 9/11'

GENÈVE (ANP) - De vraag naar vliegreizen viel in februari 14 procent lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar, zegt internationale brancheorganisatie IATA op basis van wereldwijde data over passagiersverkeer. Volgens IATA zorgden het nieuwe coronavirus en de bijkomende reisrestricties voor de snelste daling in de vraag naar vliegreizen sinds de aanslagen van 11 september 2001.

De brancheorganisatie ziet twee oorzaken voor de harde daling. De vraag naar binnenlandse vliegreizen in China, waar het virus voor het eerst de kop opstak, stortte in februari vrijwel in. Daarnaast daalde de vraag naar internationale vluchten naar en vanuit Oost-Azië sterk. In totaal nam de vraag naar vliegreizen in Azië met meer dan 40 procent af ten opzichte van een jaar daarvoor.

De wereldwijde capaciteit viel in februari bijna 9 procent lager uit doordat luchtvaartmaatschappijen vluchten schrapten om te reageren op de lagere vraag. Volgens IATA-topman Alexandre de Juniac heeft de luchtvaartsector een mokerslag gekregen van het coronavirus. "De gevolgen van de virusuitbraak hebben luchtvaartmaatschappijen weinig andere keus gelaten dan over te gaan op kostenbesparing en noodmaatregelen te nemen om in deze buitengewone omstandigheden te overleven. Het is sindsdien alleen nog maar erger geworden. Dit is ongetwijfeld de grootste crisis die onze sector ooit heeft meegemaakt."

De Europese luchtvaartmarkt had in februari zijn slechtste maand in tien jaar, zegt IATA. De brancheorganisatie waarschuwt dat de gegevens over de maand maart nog meer de gevolgen zullen laten zien van het coronavirus en de reisrestricties voor ons continent.

Meer uit Financieel

Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

26 minuten geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

1 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

2 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

3 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

5 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

5 uur geleden
Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

6 uur geleden