Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Harde woorden bij debat Rotterdam over steekpartij Erasmusbrug

Harde woorden bij debat Rotterdam over steekpartij Erasmusbrug

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse gemeenteraad liepen de gemoederen donderdagochtend hoog op tijdens een debat over de steekpartij vorige week bij de Erasmusbrug. De aanvragers van het debat, Leefbaar Rotterdam, VVD en 50 Plus, kregen van andere fracties onder meer het verwijt "een politiek slaatje te willen slaan uit de gewelddaad". De indieners omschrijven de steekpartij als een jihadistische terroristische aanslag door een man die "Allahu akbar" riep tijdens zijn daad. Ze wilden van scheidend burgemeester Ahmed Aboutaleb weten hoe de stand van zaken is en hoe hij tegen de zaak aankijkt.

Na de aanslag was er kritiek op Aboutaleb. Hij zou het incident niet voortvarend hebben aangepakt, hebben gebagatelliseerd en zijn afscheidsfeest, dat tijdens de steekpartij gaande was, voorrang hebben gegeven. De burgemeester verdedigde zich door te zeggen dat hij pas later de ernst van de zaak, tijdens het afscheid in De Doelen, doorkreeg van de politie.

Of er sprake van een terreurdaad is, moet nog blijken, stelde Aboutaleb. Veel onderzoeksvragen moeten nog beantwoord worden. Het OM onderzoekt of de dader een terreurdaad pleegde. Onduidelijk is volgens Aboutaleb nog waarom de man naar Rotterdam is getrokken en waar hij zijn wapens vandaan haalde. Wel is bekend dat hij een bekende is van de politie, meerdere geweldsdelicten heeft gepleegd en heeft geprobeerd zijn moeder te vermoorden. Ook ondergaat hij al een tbs-behandeling.

PvdA: xenofobie en islamofobie

Juist de zaken die al bekend zijn zorgden bij andere partijen voor de nodige irritatie en emotie. Meerdere fracties namen het op voor Aboutaleb. "De aanval op zijn integriteit heeft hij nergens aan verdiend, de burgemeester heeft zich vijftien jaar lang uitgesproken tegen islamitisch extremisme", aldus D66-raadslid Ingrid van Wifferen. "Een paar partijen heeft dit vreselijke incident aangegrepen om de politieke apenrots te beklimmen", zei CDA-raadslid René Segers-Hoogendoorn.

Harde woorden waren er ook van PvdA-raadslid Sarah Reitema richting Leefbaar Rotterdam. "De xenofobie en islamofobie druipen ervanaf, walgelijk". In antwoord daarop noemde Leefbaar-fractievoorzitter Simon Ceulemans zijn criticasters "naïeve dwaallichten".

Applaus

Het was het laatste debat van Aboutaleb. Hij kreeg na afloop applaus van de raadsleden en een knuffel van D66-raadslid Joan Nunnely die de vergadering voorzat. Hij neemt later donderdag afscheid van de raad.

Meer uit Binnenland

Politieke onvrede in Zuid-Holland na rekenfout Belastingdienst

DEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.

12 minuten geleden
Geld inzamelacties 'Efteling-uitje' gaat naar hulporganisaties

DEN HAAG (ANP) - Geld dat is gedoneerd omdat een uitje van azc-kinderen uit Sint Annaparochie werd afgeblazen, wordt verdeeld over enkele hulporganisaties en creatieve organisaties, maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers woensdag bekend. Het gaat om bijna 200.000 euro.

16 minuten geleden
Toch geen gesprek Wiersma met MOB om aankondiging stikstofzaken

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil toch niet met Mobilisation for the Environment (MOB) in gesprek "als er nu ook nieuwe rechtszaken worden gestart", liet ze woensdag weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van voorzitter Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie, die eerder op de dag had gezegd open te staan voor een gesprek met de bewindsvrouw.

1 uur geleden
G4: noodzakelijke randvoorwaarden nodig bij aanpak verward gedrag

DEN HAAG (ANP) - De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er "noodzakelijke randvoorwaarden" komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren. Dat schrijven de burgemeesters van de vier grootste gemeenten van Nederland en de wethouders zorg aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een debat volgende week over de aanpak voor personen met verward en onbegrepen gedrag.

1 uur geleden
Schoof sluit versoepeling begrotingsregels voor defensie niet uit

BRUSSEL (ANP) - Premier Dick Schoof sluit een beroep op de zogeheten nationale ontsnappingsclausule voor defensie-uitgaven niet uit. "Als we het zonder ontsnappingsclausule kunnen stellen, is dat altijd beter dan gebruik te maken van de ontsnappingswetten", zei Schoof op een persconferentie met NAVO-baas Mark Rutte.

2 uur geleden
Gemeenten vragen Rijkswaterstaat om maatregelen Haringvlietbrug

MIDDELHARNIS (ANP) - De gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard hebben Rijkswaterstaat "met spoed" gevraagd maatregelen te treffen om "de verkeersoverlast bij de Haringvlietbrug op te lossen", meldden ze woensdag. Ze wijzen op "problemen door storingen" bij de brug. "Daardoor konden slagbomen niet open of dicht of sloot de klep niet."

2 uur geleden
Schoof: Gaza-demonstratie laat zorgen Nederlanders zien

BRUSSEL (ANP) - De grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid rond Israël heeft wat premier Dick Schoof betreft "aangegeven dat er echt ontzettend veel mensen zijn in Nederland die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in Gaza." De premier reageerde nog niet eerder op de protestbijeenkomst van zondag in Den Haag, ondanks meerdere verzoeken.

2 uur geleden