
Harde verwijten, geen nieuwe inzichten in 'links-rechts' tv-debat
DEN HAAG (ANP) - De kopstukken van VVD, PvdA en GroenLinks zijn elkaar tijdens het vooraf veelbesproken televisiedebat onder leiding van Jeroen Pauw in de haren gevlogen over gevoelige thema’s als armoede, wonen, immigratie, stikstof en klimaat. Het regende harde verwijten over en weer, maar doordat de partijen vooral bekende standpunten uitwisselden zal het de meeste kiezers weinig nieuwe inzichten hebben opgeleverd.
PvdA-leider Attje Kuiken viel VVD-voorman Mark Rutte direct hard aan op zijn eerste reactie op het kritische enquêterapport over de gaswinning in Groningen. De premier kreeg daarnaast stevige verwijten naar zijn hoofd over de aanpak van de stikstofcrisis, die zich onder zijn leiding al bijna vier jaar voortsleept. Rutte duikt al jaren weg voor problemen en geeft anderen de schuld, aldus Kuiken, Zij noemde dat "een Ruttiaanse knoop".
Rutte wierp de linkse partijen op zijn beurt voor de voeten dat zij het bedrijfsleven maar ook "hele gewone mensen" willen opzadelen met lastenverzwaringen om hun dure plannen voor bijvoorbeeld onderwijs, zorg en openbaar vervoer te betalen. Hij noemde in dat verband de hypotheekrenteaftrek, die de kabinetten onder zijn leiding overigens al jaren stapsgewijs aan het afbouwen zijn, en het voorstel van PvdA en GroenLinks om bedrijfswinsten en grote vermogens zwaarder te belasten.
VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Edith Schippers wilde aanvankelijk niet zeggen of zij achter het kabinetsdoel staat om de stikstofuitstoot in 2030 te hebben gehalveerd. Zij deed een vraag daarover af als "gezeur over jaartallen". Maar de afspraken uit het coalitieakkoord staan nog steeds, erkende Schippers uiteindelijk. Wel benadrukte zij niet te geloven in dwang, wel in "samenwerking" en "innovaties" om het doel te halen.
"Linksom of rechtsom" was het overkoepelende thema van het debat. Zowel de VVD als de combinatie PvdA en GroenLinks hoopt later dit voorjaar de grootste fractie te gaan vormen in de Eerste Kamer. Van een tweestrijd is evenwel geen sprake, al is het maar omdat volgens de jongste peilingen ook BBB kans maakt de grootste te worden. Maar andere partijen waren niet voor het debat uitgenodigd. Daar kreeg omroep BNNVARA de afgelopen weken veel kritiek op.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
5 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
5 dagen geleden