Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Harbers: we gaan terug naar 440.000 vluchten op Schiphol

Harbers: we gaan terug naar 440.000 vluchten op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchten op Schiphol moet terug naar 440.000 vluchten per jaar. Het kabinet houdt vast aan dat aantal, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag. Eerder deze week verklaarde het luchthavenbedrijf dat het niet verder wil krimpen dan 460.000 vluchten.

"We gaan terug naar 440.000 vluchten", zegt de bewindsman. "De eerste stap is 460.000 vluchten vanaf november dit jaar. En ik vind het zeer te prijzen dat Schiphol dan zegt: daar werken we gewoon aan mee. Voor de volgende stap begint de procedure binnenkort. Maar het kabinet gaat daar wel mee door."

Harbers heeft niet het gevoel dat de luchthaven kritiek wegwuift. Uit zijn gesprekken met Schiphol blijkt dat het bedrijf de problemen met de omgeving, de geluidsoverlast en de relatie met de omwonenden "bloedserieus" neemt, zei hij voorafgaand aan de ministerraad.

Wel heeft Schiphol volgens de minister gelijk dat in de toekomst niet meer wordt gekeken naar het aantal vluchten, maar naar de milieubelasting. De milieu-uitstoot die bij die 440.00 vluchten hoort, wordt in de toekomst het nieuwe plafond. En Schiphol wil volgens Harbers "niets liever dan naar dit nieuwe systeem." Maar er is nog wel onderzoek nodig voor het zover is.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden