Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Harbers: schrappen vluchten naar, maar anders dreigt zomerchaos

Harbers: schrappen vluchten naar, maar anders dreigt zomerchaos

DEN HAAG (ANP) - Dat er deze zomer een flink aantal vluchten wordt geschrapt op Schiphol is "heel naar" en "wat je niet wil", zegt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. "Maar het is uiteindelijk de keuze tussen dit en een totaal onvoorspelbare operatie op Schiphol." De chaos zou "twee of drie" keer zo groot zijn als in de meivakantie, vreest de bewindsman.

"Schiphol is van meet af aan duidelijk geweest: als andere maatregelen niet helpen, moet je hiertoe overgaan", zegt Harbers. Hoewel de luchthaven nieuw personeel probeert aan te trekken, komen die mensen "niet morgen op Schiphol te werken". De oplossing kwam voor de piekweken in de zomer niet op tijd.

Harbers spreekt van een "vreselijk afweging, wetende hoeveel het betekent voor mensen" die graag met het vliegtuig op vakantie willen, en nu in de onduidelijkheid zitten. Maar het alternatief was volgens hem een enorm drukke zomer, met lange rijen én risico's voor de openbare orde.

Het kabinet zelf heeft ook gekeken hoe het Schiphol te hulp kan schieten. Zo is gevraagd of het leger of de beveiligingsdienst van de Rijksoverheid zelf kon bijspringen. Maar "ook daar liggen de mensen niet voor het oprapen".

De bewindsman gaat de crisis op de luchthaven na de zomermaanden "nog eens goed evalueren met Schiphol", maar hij zegt dat de animo om weer te vliegen na de coronacrisis "zelfs de meest ambitieuze verwachtingen nog overtreft". Bovendien, benadrukt Harbers, zijn de problemen op vliegvelden in heel Europa zichtbaar, en niet alleen op Schiphol. "Overal piept en kraakt het."

Meer uit Politiek

Bouw hekelt 'krampachtig' kabinet, wil snel begin uitkoop boeren

AMSTERDAM (ANP) - Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier "onnodig krampachtig reageert" op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen", zegt een woordvoerder.

21 uur geleden
Farmers Defence Force: Rutte schuift vooruit en doet niets

DEN HAAG (ANP) - "Rutte schuift de stikstofproblematiek vooruit en doet niets. Je kunt er heel weinig mee." Zo reageert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) zaterdag op de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. "Iedereen zit nu vast", stelt ze.

21 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

1 dag geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

1 dag geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

1 dag geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

1 dag geleden