Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Harbers schort krimpplan Schiphol voorlopig op

Harbers schort krimpplan Schiphol voorlopig op

DEN HAAG (ANP) - Minister Mark Harbers (Infrastructuur) schort zijn plan om het aantal vliegbewegingen op Schiphol al volgend zomerseizoen te beperken tot 460.000, voorlopig op. Dat meldt de demissionaire bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet blijft erbij dat Schiphol op termijn moet krimpen om natuur, klimaat en leefomgeving te sparen, maar stelt vast dat het plan om daar al volgend jaar mee te beginnen op te grote juridische bezwaren stuit. Harbers erkent dat dit "een bittere pil is voor de omgeving", maar benadrukt dat "het kabinet vasthoudt aan het herstellen van de balans tussen Schiphol en haar leefomgeving".

Het Amerikaanse transportministerie liet eerder deze maand weten dat het de opgelegde krimp, die ook Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hard zou raken, beschouwt als een schending van internationale afspraken. Daardoor dreigden ook landingsrechten die KLM heeft op luchthavens in de Verenigde Staten in het gedrang te komen.

Zorgen

Deze week kwam daar een brief overheen waarin Europees transportcommissaris Adina Vălean haar zorgen uitte over de eerste stap uit het krimpplan. Die zou strijdig zijn met het Europees recht, omdat van tevoren niet goed is overlegd met de luchtvaartsector. Daarmee is de niet de vereiste 'balanced-approach-procedure' doorlopen.

Voor het krimpplan voor de langere termijn volgt het kabinet deze procedure wel, benadrukt Harbers. Hij zegt hier "vastberaden" mee door te gaan om de geluidshinder rond de luchthaven terug te dringen.

Meer uit Politiek

Dijkgraaf: onder druk stoppen samenwerking met Israël onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt "het niet wenselijk" als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk, intimidatie of dreiging van demonstranten. In een Kamerbrief over de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten benadrukt hij dat onderwijsinstanties het recht en ook de vrijheid hebben om zelf een afweging te maken over hun relaties. Binnen de academische gemeenschap moet en kan daar wel "een open en stevige discussie" over zijn, stelt de minister.

1 dag geleden
Partijen dicht bij akkoord over verdeling kabinetsposten

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB zijn nog niet klaar met de verdeling van de kabinetsposten, maar ze zijn er al wel bijna uit. Rond de kringen van de formatie klinken daarover optimistische geluiden. "Het was een goede gespreksdag", wilde beoogd premier Dick Schoof vrijdag alleen kwijt na een nieuwe dag van overleg.

1 dag geleden
Jetten was groot voorstander van vliegtaks die toch sneuvelde

DEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Rob Jetten wilde koste wat het kost een aangescherpte vliegbelasting doorvoeren, maar deze maatregel sneuvelde toch kort voordat hij zijn klimaatpakket in april vorig jaar presenteerde. Dat blijkt uit stukken die het ANP heeft opgevraagd via de Wet open overheid (Woo).

1 dag geleden
Nog zo'n 9,6 miljard euro aan belastingschulden uit coronatijd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 153.000 bedrijven hebben bij elkaar opgeteld nog 9,6 miljard euro aan schulden uit de coronatijd bij de Belastingdienst. Dat maakt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) bekend. De betalingsregelingen van ongeveer een derde van deze ondernemers (54.000) zijn beëindigd. Zij hebben samen een schuld van 3,2 miljard euro. De verwachting is dat een groot deel hiervan oninbaar zal blijken.

2 dagen geleden
Plasterk houdt vol: patentenkwestie ook moreel correct verlopen

DEN HAAG (ANP) - De kwestie rond patenten voor kankertherapieën, die hem uiteindelijk het premierschap kostte, is volgens Ronald Plasterk niet alleen juridisch juist verlopen, maar ook "moreel correct gegaan". Hij blijft erbij dat de publicaties van NRC over hem niet kloppen. De voormalig minister en oud-informateur deed zijn uitspraken in het praatprogramma Sophie & Jeroen.

2 dagen geleden
Beoogd premier Schoof zwijgt over mogelijke hoorzitting

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof wil niet ingaan op de vraag of hij bereid is zich vrijwillig te onderwerpen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Oppositiepartij GroenLinks-PvdA heeft hem daartoe opgeroepen. Maar na afloop van een ontmoeting met formateur Richard van Zwol en de leiders van de coalitiepartijen deed Schoof er het zwijgen toe.

2 dagen geleden
BZK opperde hulp oud-ministers om onervarenheid PVV, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - In de dagen na de verkiezingen uitte de ambtelijke top van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) zorgen over de gevolgen van regeringsdeelname door PVV, NSC en BBB. Die partijen hebben immers geen bestuurservaring. De hoogste baas van het ministerie, de toenmalige secretaris-generaal, opperde zelfs het "invliegen" van oud-bewindspersonen "om de nieuwe bewindslieden te ondersteunen", blijkt uit stukken die het ANP heeft opgevraagd via de Wet Open Overheid (Woo)

2 dagen geleden