Harbers over landbouwgif in water: we moeten ons leven beteren
DEN HAAG (ANP) - Het moet echt beter wat betreft de waterkwaliteit in Nederland, zegt demissionair minister Mark Harbers (Waterstaat). Uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat in 80 procent van het Nederlandse water landbouwgif voorkomt en in 40 procent normen worden overschreden. "We zullen met veel sectoren in Nederland gewoon ons leven moeten beteren."
Nederland is weliswaar een delta waar veel rivieren samenkomen, maar Harbers wijst erop dat lang niet alle watervervuiling uit het buitenland komt. "Meer dan 50 procent van die vervuiling voegen we er in Nederland aan toe." Vooral de soepele toelating van bepaalde gewasbestrijders is problematisch. De regels daarvoor laten namelijk meer toe dan de regels voor waterkwaliteit. Harbers wil dat die twee systemen op elkaar aansluiten en zet zich daarvoor in bij de Europese Commissie.
Waterkwaliteit is een thema waar Nederland al langer mee worstelt, mede door intensieve industrie en veehouderij. In 2027 moet Nederland voldoen aan strengere EU-regels voor schoon water, maar het is nog de vraag of dat gaat lukken.
Waarschuwingen
Experts waarschuwen vaak voor een crisis zoals die met stikstof: door slechte waterkwaliteit kan economische activiteit stilvallen. Maar Harbers wijst die waarschuwingen consequent van de hand. Volgens hem spelen de problemen met stikstof landelijk, terwijl waterproblemen vooral regionaal voorkomen. Ook zouden sommige activiteiten nog wel kunnen, denkt hij. Eerder zei Natuurmonumenten dat Harbers hiermee het probleem onderschat.
Wel benadrukt de minister nu dat het kabinet "alles op alles" moet zetten om de waterdoelen te halen. Niet alleen om te voorkomen dat Nederland op slot gaat, maar ook om te blijven voorzien in voldoende zoet drinkwater. "Dus er is helemaal geen keus om dit wel of niet te gaan halen." De minister erkent wel dat het "ingewikkeld" is.
Het ministerie werkt momenteel aan een "impulsprogramma" om sneller de waterkwaliteit te verbeteren. Volgens Harbers komt dat programma er "binnen een maand of wat" aan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State vraagt zich af waarom het kabinet partijen als de PVV niet dwingt om meer leden toe te laten. Dat zou wel passen bij het doel van de nieuwe wet die het kabinet heeft ontworpen om de democratie beter te beschermen tegen misbruik van en door partijen, stelt de belangrijke adviseur van de regering.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft na de drone-aanval van vrijdag op het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana bij de Israëlische kustplaats Herzliya, zondag gebeld met de leiding van het huis. Dat heeft Veldkamp gezegd bij binnenkomst voor een EU-ontmoeting in Luxemburg.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) zegt een gooi te willen doen naar zetels in de Amsterdamse raad bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Via een enquête hebben Amsterdammers aangegeven zich namens de BBB te willen inzetten in de hoofdstad. Het verenigingsbestuur heeft daarom groen licht gegeven om in Amsterdam mee te doen met de lokale verkiezingen, meldt de partij maandag.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP/AFP) - Nederland is een van de 40 landen die de recente aanvallen op de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon, UNIFIL, veroordelen. In een verklaring die zaterdag is gepubliceerd, zeggen de landen dat deze beschietingen "direct moeten stoppen en goed worden onderzocht".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat het onderwijs hoofdzakelijk om lezen, schrijven en rekenen gaat draaien. Deze vaardigheden moeten ook een belangrijke rol gaan spelen in andere vakken, zoals geschiedenis, natuurkunde en scheikunde. Daarmee zet de bewindsvrouw een belangrijke stap voor de eerste grote herziening van de zogeheten 'kerndoelen' van het onderwijs sinds 2006.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De door het kabinet voorgestelde tarieflimiet voor kleinverbruikers bij stadsverwarming biedt geen garantie op een betaalbaar warmtetarief voor consumenten. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremier Fleur Agema heeft met haar "ongelukkige uitspraak" over het parlement een "verkeerde indruk" gewekt. Dat heeft premier Dick Schoof erkend in zijn wekelijkse persconferentie. De vicepremier van de PVV zei voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden wanneer het kabinet daartoe heeft besloten. Welke indruk Agema daarmee per abuis wekte, zei Schoof niet.
2 dagen geleden