Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Harbers: ook ‘kampioen’ Nederland heeft problemen met water

Harbers: ook ‘kampioen’ Nederland heeft problemen met water

NEW YORK (ANP) - Nederland mag dan "kampioen" zijn als het aankomt op het bouwen van dijken of waterweringen, maar problemen met water blijven ook ons land niet bespaard. Vooral het vasthouden van water en het op peil houden van de kwaliteit zijn uitdagingen, zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens de New York Water Week tegen het ANP.

"Nederland heeft vier droge zomers gezien de afgelopen vijf jaar", memoreert Harbers. Tijdens die zomers verdorden grote delen van het land en moesten boeren maar ook burgers zuiniger doen met water. Met het afvoeren van water heeft Nederland veel ervaringen, maar water vasthouden voor de zomer is een grotere uitdaging.

Ook wat betreft waterkwaliteit moet Nederland veel werk verzetten. Op meer dan de helft van de Nederlandse bodem is landbouw. Mest of onkruidverdelgers spoelen daar weg in het water. Vanuit Brussel zijn hier afspraken over gemaakt: vanaf 2027 moeten landen de benodigde maatregelen hebben genomen om de waterkwaliteit te herstellen. Volgens Harbers wordt hier hard aan gewerkt en is hier ook geld voor.

Ideeën en oplossingen uitwisselen

Maar experts vrezen een crisis zoals die met stikstof: het land kan dan op slot blijven, omdat het water zo vervuild is dat bijvoorbeeld bouw of veeteelt in de buurt niet meer kan. Harbers denkt niet dat het zo’n vaart loopt. "Stikstof komt in de lucht en slaat neer door het hele land. Met waterkwaliteit gaat het om het stroomgebied, dat is veel meer regionaal."

Tijdens de mede door Nederland georganiseerde VN-Waterconferentie wisselen landen ideeën en oplossingen uit voor watergerelateerde problemen. Wat Nederland eerder al had opgestoken door te kijken naar het buitenland, is het zogeheten beekdalherstel. "Wij hebben stromen en rivier rechtgetrokken, maar daardoor stroomt het water veel sneller weg", zegt Harbers. "Door ze weer te laten meanderen, hou je meer water vast. Ook is er omheen dan minder landbouw, waardoor er minder stoffen in uitspoelen."

Bij andere landen bespeurt Harbers ook een gevoel van urgentie om waterproblematiek aan te pakken. "De vorige waterconferentie was ruim veertig jaar geleden. Iedereen heeft nu zoiets van: dit moet niet te lang meer duren." De minister is er dan ook "gerust op" dat de aanpak van waterproblematiek mondiaal meer tempo zal krijgen.

Meer uit Politiek

Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt dinsdag acht fractievoorzitters van de kleinere partijen in de Tweede Kamer om verder te praten over andere vormen van een kabinet, nu een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er niet in zit. Voor elk gesprek trekt hij een uur uit, net als maandag voor de zes leiders van de grootste fracties.

1 uur geleden
Kamer wil openheid over gevolgen natuurherstelwet voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag "de belangrijkste conclusies" openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland. Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen.

11 uur geleden
Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

13 uur geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

13 uur geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

14 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

15 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

15 uur geleden