
Harbers: krimp Schiphol vermindert geluidshinder nog niet genoeg
DEN HAAG (ANP) - De krimp van Schiphol zoals het demissionaire kabinet die nu voor ogen heeft, leidt nog niet tot de gewenste afname van de geluidshinder rond de luchthaven. Daarvoor zijn nog extra maatregelen nodig, zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur) in een toelichting op de plannen.
De voorgestelde maatregelen zorgen voor 15 procent minder geluidsoverlast, waar het doel een vermindering met 20 procent is. Om ook de resterende 5 procent te halen, wordt onder meer gekeken naar een plan voor een gedeeltelijke nachtsluiting waar de luchthaven eerder zelf mee kwam.
Het plan dat Harbers voor advies gaat voorleggen aan de Europese Commissie voorziet in een nieuw plafond van 452.500 vliegbewegingen per jaar met ingang van november 2024. Nu worden jaarlijks nog 500.000 vluchten toegestaan, hoewel dat aantal door de coronacrisis en de nasleep daarvan momenteel niet wordt gehaald.
Iets meer ruimte
De luchtvaartsector krijgt daarmee iets meer ruimte dan eerst de bedoeling was. In de oorspronkelijke plannen stuurde Harbers aan op een maximum van 440.000 vluchten per jaar. Dat het er toch meer worden, komt doordat vanuit de branche alternatieve maatregelen zijn voorgesteld die "heel kansrijk kunnen zijn". Daar wordt nu nader naar gekeken, aldus de minister.
Het gaat dan wel om ingrepen waarvan het effect eerst beter in kaart moet worden gebracht. Ze kunnen nu ook nog niet genomen worden, omdat betrokkenen nog niet de gelegenheid hebben gehad zich erover uit te spreken. Dat betekent dat de geluidsdoelen "op zijn vroegst" in het najaar van 2025 helemaal worden gehaald.
Stillere vliegtuigen
Naast de nieuwe rem op het totale aantal vliegbewegingen, moet een beperking van het aantal nachtvluchten helpen de geluidshinder terug te dringen. Nu mogen nog 32.000 vliegtuigen per jaar tussen 23.00 en 07.00 uur opstijgen of landen op Schiphol, dat worden er straks 28.700.
Andere maatregelen die Harbers aan Brussel voorlegt zijn het gebruik van stillere vliegtuigen in de nachtelijke uren en een verdere inperking van het gebruik van start- en landingsbanen die relatief veel geluidshinder veroorzaken. Pas als de Europese Commissie zich over het pakket heeft uitgesproken, wordt een definitief besluit genomen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
14 uur geleden