Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Harbers: akkoord met Schiphol eerste stap, maar zijn er nog niet

Harbers: akkoord met Schiphol eerste stap, maar zijn er nog niet

DEN HAAG (ANP) - Dat Schiphol een akkoord heeft gesloten met vakbonden FNV en CNV over de werkomstandigheden voor komende zomer is volgens minister Mark Harbers (Infrastructuur) "een eerste, zeer noodzakelijke stap, maar we zijn er nog niet". Volgens hem is het dan ook "geen toverstafje" om de chaos op de luchthaven, die al enkele weken aanhoudt, te verhelpen.

Werknemers dreigden eerder met stakingen vanwege de slechte arbeidsomstandigheden op Schiphol. De werkdruk is voor onder anderen beveiligers en afhandelaars van bagage te groot en de lonen zijn te laag. De luchthaven kampt met personeelstekorten, waardoor reizigers vaak uren langer in de rij staan dan gebruikelijk. Dinsdag maakten Schiphol en FNV bekend dat er een akkoord op hoofdlijnen is. Een dag later werd bekend dat werknemers die in de zomer werken onder meer een toeslag krijgen. Die kan oplopen tot ruim 800 euro per maand.

Harbers wil nu weten wat Schiphol verder gaat doen aan de grote personeelstekorten die al wekenlang chaos op de luchthaven veroorzaken, zegt hij tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Er zijn hier heel veel zorgen voor deze zomer en die deel ik ook." De minister denkt bijvoorbeeld aan het inzetten van coaches die de doorstroom van passagiers moeten bevorderen. Ook wil hij dat de luchthaven passagiers betere voorspellingen van drukte kan geven. Nu komen reizigers vaak onterecht veel te vroeg naar Schiphol, wat ook tot problemen kan leiden.

De Tweede Kamer wijst ook naar de rol van de minister zelf. Het kabinet is aandeelhouder van Schiphol en onder meer de VVD, PvdA, JA21 en DENK willen dat Harbers meer regie pakt. De minister zegt dat het eerst aan de luchthaven zelf is om de problemen op te lossen, in samenwerking met vliegmaatschappijen en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor schoonmaak of bagageafhandeling.

Meer uit Politiek

Plasterk spreekt vrijdag met laatste vier partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.

8 uur geleden
Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

9 uur geleden
Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

10 uur geleden
SP'er Marijnissen wil snel duidelijkheid over verkenning

DEN HAAG (ANP) - De verkenning loopt tot dusver "niet fraai", zei SP-leider Lilian Marijnissen voordat ze binnenging bij verkenner Ronald Plasterk. "Ik hoop dat er snel stappen gezet kunnen worden." Ze ziet vooral veel discussies tussen partijleiders op X en in de media.

12 uur geleden
Scheidend Tweede Kamerlid Kwint voorzitter nieuwe vechtsportbond

ROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.

12 uur geleden
CDA blijft bij standpunt: in oppositie en niet in kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".

13 uur geleden
Cultuursector prijst Uslu voor 'cultuurhart', maar laakt vertrek

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).

14 uur geleden