Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hans Nijenhuis stopt als hoofdredacteur van het AD

Hans Nijenhuis stopt als hoofdredacteur van het AD

AMSTERDAM (ANP) - Hans Nijenhuis (58) stopt als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad (AD). Dat maakt de krant vrijdagmiddag bekend. Nijenhuis treedt per 1 juli terug en wordt schrijvend redacteur bij de krant.

"De doelen die ik vijf jaar geleden voor mezelf heb gesteld, zijn bereikt. AD is niet meer alleen de favoriete krant van, zeg, mijn moeder, het is ook de favoriete site van mijn dochters. We zijn neutraal, maar bepaald niet kleurloos. We zijn gezellig, maar ook serieus te nemen. En we groeien. Een mooi moment om plaats te maken", zegt Nijenhuis in het AD.

Op 1 mei 2016 startte Nijenhuis, die afkomstig was van de NRC, als leidinggevende van het AD. "Op die dag had ik zaterdag 1 mei 2021 al met potlood in mijn agenda gezet. Dat leek me een moment om de balans op te maken. Dat heb ik gedaan." Het moment is daar voor de hoofdredacteur om zijn 'positie met macht' over te dragen. "Het was een enorme eer om hoofdredacteur van AD te zijn. Die stoel zit lekker, maar het is niet mijn stoel hè, hij is geleend. Hij is van de krant", zegt Nijenhuis. "Het is nu aan de redactie, vertegenwoordigd door de redactieraad, en de directie om een nieuwe persoon voor die stoel te vinden. Zelf kijk ik erg uit naar mijn nieuwe rol als schrijvend redacteur bij AD."

Smaakonderzoeken

Erik van Gruijthuijsen, directeur-uitgever van het AD ziet dat Nijenhuis in zijn missie is geslaagd "van het AD veel méér te maken dan een krant" en kijkt uit naar zijn rol als redacteur. "Ik vind het schitterend dat Hans als schrijver blijft. Zijn rol voor AD is nog lang niet uitgespeeld."

Een van de wapenfeiten van Nijenhuis is het afschaffen in 2018 van de jaarlijkse smaakonderzoeken waar de krant bekend om was: de haring-, friet- en oliebollentests. Een jaar eerder was er gedoe geweest over de objectiviteit van de keurmeesters bij zowel de haringtest als de oliebollentest. Ook werden hun recensies soms te scherp gevonden. "We hebben besloten niet door te gaan met onze nationale smaaktests. Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft", verklaarde Nijenhuis.

Afgelopen januari schreef de scheidend hoofdredacteur in zijn eigen krant een lang artikel over de oogziekte en daarop volgende slechtziendheid van zijn dochter Hanna en hoe zij daarmee heeft leren omgaan.

Meer uit Binnenland

Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

12 minuten geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

19 minuten geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

23 minuten geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

1 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

1 uur geleden
Taxicentrale Amsterdam ziet vraag naar taxiritjes flink toenemen

AMSTERDAM (ANP) - De Taxicentrale Amsterdam (TCA) merkt dat de vraag naar taxiritjes is "verdubbeld tot verdrievoudigd" door de treinstoring rond de hoofdstad. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt directeur Hedy Borreman maandagochtend. Volgens haar is de vraag groter dan het aanbod. Dat betekent ook dat mensen langer moeten wachten voor hun taxi arriveert.

1 uur geleden
Gestrand op Amsterdam CS na nachtje in de Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Na een nacht in de Ziggo Dome staan Hilleke en Kiki Kuitert uit Almelo maandagochtend op Amsterdam Centraal in afwachting van een trein naar huis. Moeder en dochter strandden samen met honderden andere fans in de hoofdstad na het concert van Harry Styles.

2 uur geleden