Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Handen ineen om tekort aan propofol te voorkomen'

'Handen ineen om tekort aan propofol te voorkomen'

UTRECHT (ANP) - De voorraden propofol (een belangrijk narcosemiddel) beginnen te slinken en er moet zorgvuldig worden gewerkt om tekorten te voorkomen. Dat zegt voorzitter Gerard Hugenholtz van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Propofol wordt op intensivecareafdelingen gebruikt om coronapatiënten die aan de beademing liggen, langdurig in slaap te houden. Het verbruik van het middel is daardoor flink toegenomen.

Volgens Hugenholtz wordt gezocht naar alternatieve middelen om patiënten 'onder zeil' te houden, zoals een combinatie van midazolam met sufentanil of morfine. Ook wordt nu landelijk bijgehouden waar propofol dreigt op te raken en waar een overschot is, zodat ziekenhuizen elkaar uit de brand kunnen helpen. "Gisteren was er in een groot ziekenhuis een acuut tekort. Dat kon worden opgelost door een zending propofol uit een ander ziekenhuis. We zijn er nu op tijd bij om alles recht te strijken. Maar als dit een aantal weken aanhoudt, moeten we ons achter de oren gaan krabben", zegt Hugenholtz.

De NVZA heeft het dreigende tekort aan propofol aangekaart bij het ministerie van VWS. Ook kwam het woensdagochtend aan de orde tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Grote zorgen om toekomst mondzorg

DEN HAAG (ANP) - Mondzorgpraktijken zijn erg bezorgd om hun voortbestaan en dat van de hele mondzorg. Sinds ze de niet-acute zorg hebben moeten staken vanwege het coronavirus, melden volgens hun verschillende organisaties meer en meer praktijken betalingsproblemen en dreigende faillissementen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa beaamt dergelijke meldingen, maar zegt dat die in de eerste plaats voor de verzekeraars zijn met wie nog wel overleg is over de aanpak van de problemen.

1 dag geleden
Bijna 40.000 mondkapjes ingezameld voor Haagse zorginstellingen

DEN HAAG (ANP) - Met de inzamelingsactie #allemondkapjesverzamelen zijn bijna 40.000 mondkapjes, ruim 15.000 handschoenen, 3000 brillen en honderden schorten voor de regio Den Haag opgehaald. Alle spullen worden verdeeld over verschillende zorginstellingen in de Veiligheidsregio Haaglanden.

1 dag geleden
Kerncijfers nieuwe coronavirus: vrijdag 3 april

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe coronavirus heeft in Nederland tot nu toe zeker 1487 levens geëist, 148 meer dan een etmaal eerder bekend was. Dit zijn de belangrijkste cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdagmiddag heeft gepubliceerd.

1 dag geleden
Dodental door coronavirus stijgt met 148 naar 1487

BILTHOVEN (ANP) - Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1487. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 148 sterfgevallen doorgekregen.

1 dag geleden
Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van "schijnveiligheid" en "voegt niets toe", zegt zorgminister Hugo de Jonge.

1 dag geleden
De Jonge dringt aan op voorbereiden op noodscenario

DEN HAAG (ANP) - Nederland moét zich voorbereiden op een scenario waarbij er meer dan 2400 ic-bedden nodig zijn in verband met de coronacrisis. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in reactie op een noodkreet van de ic-verpleegkundigen, die eerder donderdag zeiden dat 2400 echt het absolute maximum is wat de verpleegkundigen aankunnen.

2 dagen geleden
RIVM raadt gebruik mondkapjes op straat nog steeds af

DEN HAAG (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Het Duitse equivalent van het RIVM, het Robert Koch Institut (RKI), veranderde donderdag van koers en zei dat het dragen van een mondkapje besmetting met het coronavirus mogelijk toch voorkomt.

2 dagen geleden