Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handelsvrees drukt Wall Street weer omlaag

Handelsvrees drukt Wall Street weer omlaag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag opnieuw in het rood gesloten, na de koersverliezen op maandag. Wel liepen de minnen wat terug richting het einde van de handelsdag. President Donald Trump wakkerde de handelszorgen bij beleggers op Wall Street verder aan door te zeggen dat hij het sluiten van een handelsdeal met China mogelijk over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar heen wil tillen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent lager op 27.502,81 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 3093,21 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,6 procent tot 8520,64 punten.

Trump liet weten dat het tekenen van een deal met China van hem afhangt. Volgens de president staan de Chinezen juist te popelen om te tekenen. Volgens Trump is het "in bepaalde opzichten beter" om pas na de verkiezingen een deal te sluiten. Welke opzichten dat zijn, zei hij niet. Trump zei verder na te denken over meer heffingen tegen Frankrijk. Daarmee slaat hij terug voor een zogeheten digitaks die Frankrijk oplegde aan Amerikaanse techbedrijven.

Chipsector

Handelsminister Wilbur Ross zei dat nieuwe importheffingen tegen China deze maand waarschijnlijker zijn geworden. Op 15 december beslist het Witte Huis of heffingen op 160 miljard dollar aan goederen uit het Aziatische land van kracht worden.

Bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsperikelen werden lager gezet. Machinebouwer Caterpillar zakte 2 procent in het rood. In de chipsector leverden Micron Technology en Nvidia tot 2,5 procent in. Apple moest een verlies slikken van 1,8 procent. Zakenbank Goldman Sachs had ook een lastige dag met een min van 2,5 procent.

Overnamenieuws

Verder was er overnamenieuws. Staalbedrijf AK Steel wordt voor 1,1 miljard dollar overgenomen door ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs. AK Steel ging ruim 4 procent vooruit, maar Cleveland-Cliffs kelderde bijna 11 procent. Chips- en frisdrankmaker PepsiCo (min 0,3 procent) maakte bekend snackproducent BFY Brands over te nemen, voor een onbekend bedrag.

De euro was 1,1081 dollar waard tegen 1,1087 dollar in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 56,30 dollar. Brent werd 0,2 procent duurder op 61,02 dollar.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

1 uur geleden
Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing. In aanloop naar de Europese verkiezingen van juni is Brussel extra scherp op mogelijke beïnvloeding door kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Vakbond dreigt met nieuwe staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen opnieuw te staken op de Londense luchthaven Heathrow. Vakbond PCS kondigt een werkonderbreking van drie dagen aan vanaf 31 mei. De medewerkers zijn niet blij met veranderingen in hun roosters, waardoor veel werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

3 uur geleden
Adyen en ASML bij verliezers Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Techaandelen waaronder Adyen en ASML waren vrijdag de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Deze fondsen leverden in heel Europa aan beurswaarde in na eerdere koersdalingen op Wall Street. Verder was er weinig richtinggevend nieuws, waardoor de belangrijkste beursgraadmeters zonder grote koersuitslagen het weekend ingingen.

4 uur geleden
Krant: Microsoft pakt verkoop nieuwe Call of Duty-game anders aan

REDMOND (ANP) - Microsoft is van plan de nieuwste titel in videogamereeks Call of Duty ook via zijn abonnementsdienst aan te bieden in plaats van deze alleen los te verkopen. Dat meldt The Wall Street Journal, die spreekt van een omslag in Microsofts verkoopstrategie voor computerspellen.

4 uur geleden
Reddit stijgt op Wall Street na deal met OpenAI

NEW YORK (ANP) - Reddit behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI. Het aandeel Reddit, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, werd 14 procent meer waard.

5 uur geleden
Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral. Volgens de toezichthouder kan Microsoft geen "wezenlijke invloed" uitoefenen op Mistrals commerciële beleid. Het onderzoek is daarmee gesloten.

7 uur geleden