Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handelsupdate ASML blikvanger op Damrak komende week

Handelsupdate ASML blikvanger op Damrak komende week

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek barst het cijferseizoen voorzichtig aan los. In Amsterdam is het nog relatief rustig met de handelsupdate van chipmachinemaker ASML op woensdag als belangrijkste agendapunt. Ook komt beddenproducent Beter Bed met cijfers. Uit het buitenland volgt een keur aan cijfers.

Van ASML is bekend dat het bedrijf volop profiteert van de aanhoudende chiptekorten. Daardoor is er veel vraag naar de diensten van ASML, die grote chipmakers zoals de grote Taiwanese chipfabrikant TSMC als klant heeft. ASML-topman Peter Wennink waarschuwde eerder dat het tekort nog even zal duren.

Beter Bed ontvouwde eerder al een nieuwe digitale strategie en kondigde aan een distributiecentrum te openen voor onlinebestellingen. In het derde kwartaal steeg de omzet nog met bijna 5 procent.

Cijfers internationale grootbanken

Op internationaal vlak komen de grote banken Goldman Sachs en Morgan Stanley met cijfers. Streamingdienst Netflix maakt ook cijfers bekend over het slotkwartaal van 2021. Maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo en luxemerken Burberry en Richemont laten ook zien wat de voor de merken belangrijke feestdagenperiode betekend heeft voor de cijfers.

Verder zijn er cijfers over de economische groei in China, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) publiceert het maandelijkse olierapport.

Verder worden op donderdag de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) bekend. De toon van de ECB wat betreft eventuele renteverhogingen is voorzichtiger dan die van andere centrale banken zoals de Federal Reserve in de Verenigde Staten. Voor het weekend sprak de Fed nog over het mogelijk sneller verhogen van de rente om de inflatie binnen de perken te houden.

Inflatie december

Europees statistiekbureau Eurostat komt met cijfers over de inflatie in de maand december. Ook uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk volgen inflatiecijfers. De laatste tijd lopen de prijzen hard op door het snelle herstel uit de crisis en problemen in de bevoorradingsketen. Een aanhoudend hoge inflatie in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, zou de ECB er bijvoorbeeld toe kunnen bewegen sneller in te grijpen, al spreekt de ECB zelf nog altijd van een tijdelijke piek.

Verder is er aandacht voor het rentebesluit van de Turkse centrale bank. Onder druk van president Recep Tayyip Erdogan heeft de centrale bank meermaals de rente verlaagd. In tegenstelling tot de meerderheid van de economen denkt Erdogan dat een hoge rente juist zorgt voor hoge prijzen.

Meer uit Financieel

Reisaanbieders verliezen hoger beroep rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond hoeft van het gerechtshof in Den Haag een publicatie over misleidende aanbiedingen van reisorganisaties niet aan te passen. Prijsvrij en D-Reizen hadden de Consumentenbond aangeklaagd omdat ze willen dat de organisatie het artikel rectificeert. Het gerechtshof gaf de Consumentenbond hierover ook gelijk in hoger beroep.

16 minuten geleden
ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

56 minuten geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

1 uur geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

2 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

3 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

4 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

4 uur geleden