Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handelsminister VS zinspeelt op vergelding voor Europese CO2-taks

Handelsminister VS zinspeelt op vergelding voor Europese CO2-taks

LONDEN (ANP) - Plannen van de Europese Unie voor een CO2-belasting tegen buitenlandse bedrijven kunnen tot vergeldingsmaatregelen van de Verenigde Staten leiden. Dat zegt de Amerikaanse minister voor Handel, Wilbur Ross, in een interview met Financial Times.

"Het hangt van de vorm van CO2-belasting af, maar als het in essentie een protectionistische maatregel is, zoals met digitaks, zullen we met tegenacties komen", verklaarde Ross tegenover de zakenkrant.

De Europese Commissie presenteerde eind vorig jaar haar 'Green Deal', een omvangrijk programma om klimaatveranderingen tegen te gaan. Daarbij werd ook bekend dat Brussel een vorm van importheffing overweegt op producten van vervuilende bedrijven buiten de EU. Die moet voorkomen dat resultaten van milieumaatregelen in de EU, die de Europese industrie op kosten jagen, teniet worden gedaan door goedkopere import uit landen waar minder strenge regels rondom uitstoot gelden.

De verwijzing naar digitaks van Ross gaat over een ander economisch pijnpunt tussen de VS en Europa. Het is de Amerikanen een doorn in het oog dat Frankrijk een omzetbelasting wil invoeren tegen grote internetbedrijven, om zo belastingontwijking tegen te gaan. Volgens het Witte Huis raakt die maatregel vooral Amerikaanse bedrijven, zoals Google, Facebook, Airbnb en Amazon. Vorige week sloten de twee landen een wapenstilstand in het conflict en beloofden ze samen te werken aan herziening van internationale belastingregels.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

1 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

2 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

2 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

3 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

4 uur geleden