Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handelshuis Trafigura: Europa kan gastekorten in winter ontlopen

Handelshuis Trafigura: Europa kan gastekorten in winter ontlopen

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Europa kan gastekorten deze winter ontlopen doordat het weer de afgelopen tijd vrij mild is. Dat zegt de topman van de grote internationale grondstoffenhandelaar Trafigura. Naast het milde weer zorgen ook de toegenomen leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) voor goed gevulde gasvoorraden.

Trafigura-topman Jeremy Weir verklaarde op een bijeenkomst georganiseerd door zakenkrant Financial Times in Singapore dat de Europese gasvoorraden deze winter waarschijnlijk voor twee derde gebruikt zullen worden, mits er geen extreme weersomstandigheden komen en Rusland doorgaat met gasexporten naar Europa via Oekraïne. Dat zou betekenen dat Europa deze winter door zal komen en dat er voldoende buffers kunnen zijn om ook komende winter zonder problemen door te komen. "Het is nog niet zeker, maar ik geloof dat een significant probleem is verholpen", aldus Weir.

Overigens heeft Rusland wel gedreigd de gasstromen naar Europa via Oekraïne verder te beperken. De route via Oekraïne is momenteel nog de enige manier waarop gas van Rusland naar Europa kan worden vervoerd.

Duitsland

De organisatie voor Duitse gasopslagbeheerders zei afgelopen weekend ook al dat Duitsland deze en volgende winter waarschijnlijk doorkomt zonder energietekorten. Door de milde temperaturen zagen veel huishoudens nog geen noodzaak om flink te gaan stoken.

De Europese gasprijs is door het milde weer en de volle gasvoorraden de laatste tijd flink gedaald. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs stond de prijs woensdag op 128 euro per megawattuur. Eind augustus werden nog pieken van ongeveer 350 euro bereikt.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

3 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

6 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

7 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

20 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

22 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

22 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden