Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handelshoop stuwt Europese beurzen

Handelshoop stuwt Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten het weekend in gegaan. Beleggers reageerden op uitspraken van onder meer de economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow dat de Verenigde Staten en China dicht bij een handelsdeal zijn. Eerder werd nog gevreesd dat de onderhandelingen waren vastgelopen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent in de plus op 598,96 punten. De MidKap dikte 1 procent aan tot 901,68 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent.

ArcelorMittal ging 2,5 procent vooruit en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Het staalbedrijf mag van het hooggerechtshof in India de overname van zijn failliete branchegenoot Essar Steel afronden. Verder waren chipgerelateerde bedrijven in trek na positieve cijfers van branchegenoten uit de Verenigde Staten. In Amsterdam zaten ASML, ASMI en Besi duidelijk in de lift, met plussen rond de 2 en 3 procent.

BT

Bij de kleinere fondsen steeg Kiadis Pharma meer dan 13 procent in beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf ging eerder deze week nog flink onderuit, nadat het bekendmaakte de ontwikkeling van zijn belangrijkste geneesmiddel te staken.

Elders in Europa was er onder meer aandacht voor BT. Het Britse telecombedrijf verloor dik 1 procent in Londen. De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn wil een deel van BT nationaliseren indien hij de verkiezingen wint. In Parijs won Orange juist meer dan 1 procent na berichten dat het Franse telecomconcern zijn activiteiten met betrekking tot mobiele telefoonmasten wil afsplitsen.

SEB

In Stockholm kelderde SEB ruim 12 procent. Een Zweeds tv-programma claimt informatie te hebben over betrokkenheid van de Zweedse bank bij de omvangrijke witwasaffaire in de Baltische staten. Verder dikten Saipem en Subsea 7 in respectievelijk Milaan en Oslo tot bijna 2 procent aan. Beleggers reageerden enthousiast op berichten over een mogelijke fusie tussen de twee Europese oliedienstverleners.

De euro was 1,1044 dollar waard tegen 1,1016 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 57,68 dollar. Brentolie steeg ook 1,6 procent in prijs, tot 63,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

WSJ: Duitsland wil sluiting laatste kerncentrales uitstellen

NEW YORK (ANP/RTR) - Duitsland houdt zijn laatste nog in gebruik zijnde kerncentrales voorlopig open. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van bronnen dat vanwege de impact van de oorlog in Oekraïne, en vooral de energiecrisis die deze veroorzaakt, besloten is om de drie centrales langer in gebruik te houden. De bedoeling was eerder dat alle kerncentrales aan het einde van het jaar gesloten zouden zijn.

32 minuten geleden
Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

51 minuten geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

1 uur geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

2 uur geleden
Walmart stijgt op Wall Street na meevallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Walmart werd dinsdag bijna 5 procent hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende resultaten van het grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten, dat een maand geleden nog een winstwaarschuwing gaf. Walmart boekte meer omzet dan verwacht en werd ook iets positiever over de rest van het jaar. Wel merkt het concern op dat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven aan bijvoorbeeld kleding omdat ze meer geld kwijt zijn aan voedingsproducten.

2 uur geleden
Walmart door kortingen toch minder negatief gestemd

BENTONVILLE (ANP/RTR) - Walmart heeft het in het afgelopen kwartaal beter gedaan dan de winkelketen zelf had verwacht. Door artikelen met forse kortingen te verkopen, wist het winkelconcern meer omzet te behalen dan analisten hadden verwacht. Ook stelde het bedrijf de omzet- en winstverwachtingen voor heel het jaar weer wat naar boven bij. Die had Walmart eind vorige maand nog stevig verlaagd, wat toen tot een schok leidde op de beurs.

4 uur geleden
Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

BERLIJN (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

5 uur geleden