Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handel tussen EU en India heeft last van coronacrisis

Handel tussen EU en India heeft last van coronacrisis

LUXEMBURG (ANP) - De handel tussen de Europese Unie en India had in 2020 last van de coronacrisis. Het handelstekort, het verschil tussen de invoer en de uitvoer van goederen, kwam uit op 900 miljoen euro. Dat meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

India, dat momenteel hard wordt geraakt door corona, kwam de virusuitbraak vorig jaar redelijk goed door. De situatie in Europa was nijpender, met duidelijke gevolgen voor de handel tussen het blok en het land.

Volgens Eurostat importeerde de EU iets meer uit India dan het naar India exporteerde. De invoer uit India was het afgelopen jaar goed voor 33 miljard euro, 17 procent minder dan een jaar eerder. De export van Europese goederen naar India was goed voor ruim 32 miljard euro, een daling van 16 procent ten opzichte van 2019.

EU-top

Met name machines en voertuigen, chemicaliën en andere goederen werden vorig jaar uit Europa naar India geëxporteerd. Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk en België waren de belangrijkste landen die goederen uit India importeerden.

India was het afgelopen jaar de op tien na grootste handelspartner van de EU. Zaterdag spreken voor het eerst sinds 2013 alle leiders van de EU-landen met de Indiase premier Narendra Modi over de handelsbetrekkingen tussen het blok en India. Dat doen ze op een EU-top in het Portugese Porto. Voorheen waren de gesprekken alleen tussen de Indiase premier en de voorzitter van de Europese Commissie. De gesprekken waren destijds stil komen te liggen vanwege onenigheid over handelstarieven, de beveiliging van data en het recht van Indiërs om te mogen werken in de EU.

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

1 uur geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

1 uur geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

2 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

3 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

5 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

6 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

6 uur geleden