Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handboogschutters zien olympisch zilver als opmaat naar meer

Handboogschutters zien olympisch zilver als opmaat naar meer

TOKIO (ANP) - Bondscoach Ron van der Hoff van de Nederlandse handboogschutters hoopt dat het olympisch zilver in de gemengde landenwedstrijd de opmaat is naar meer medailles. "In oude tijden hebben de boogschutters ooit weleens goud gepakt op de Spelen, maar in het moderne tijdperk is dit ons beste resultaat ooit. Ik ben alleen eigenlijk niet van plan om me er meteen bij neer te leggen dat het zo blijft", zei Van der Hoff nadat Gabriela Schloesser en Steve Wijler de Nederlandse ploeg de eerste medaille op de Spelen van Tokio hadden bezorgd.

Het zilver smaakt volgens Van der Hoff naar meer. "We hebben hier nog vijf kansen op een medaille. We gaan met goede moed door. Aan het einde van de rit zien we wel of er nog een paar bij zijn gekomen." Wijler hoopt maandag met Sjef van den Berg en Gijs Broeksma ook een medaille te pakken in de landenwedstrijd. Later in de week komen de mannen individueel in actie, net als Schloesser.

Na het brons van Wietse van Alten op de Spelen van Sydney 2000 grepen de handboogschutters steeds naast de medailles. Van der Hoff was zelf onderdeel van de ploeg die vijfde werd bij Athene 2004. Rick van der Ven (Londen 2012) en Sjef van den Berg (Rio 2016) eindigden beiden individueel als vierde. "Een medaille op de Spelen heb je voor je leven", aldus Van der Hoff. "Ik miste zelf met het team in Athene net een medaille. Toen ik coach werd, dacht ik: dan ga ik als coach maar een medaille halen. Nou, hier is hij dan."

Samenspel

Met Gabriela Schloesser (voorheen Bayardo) kreeg de handboogploeg enkele jaren geleden de beschikking over een vrouw van topniveau. De geboren Mexicaanse trouwde met Mike Schloesser, een van de beste schutters ter wereld op het niet-olympische onderdeel compound, en komt nu voor Nederland uit. Van der Hoff: "We wisten dat ze om de juiste redenen naar Nederland kwam, namelijk voor Mike en de liefde. Maar uiteindelijk is het ook mooi dat haar liefde voor de sport dit heeft opgeleverd."

De bondscoach beschikt bij de mannen al geruime tijd over schutters van mondiaal niveau. De combinatie Schloesser/Wijler pakte op het lege Yumenoshima Park een medaille op het nieuwe olympische onderdeel, de gemengde landenwedstrijd. "Dit voelt wel als zilver winnen", zei Van der Hoff. "Het is zo'n mooie discipline. In onze sport zit tussen vrouwen en mannen weinig verschil. Het is een samenspel, je moet goed communiceren met elkaar. Als de één onder schot staat, dus klaar is om te schieten, is de ander je ogen die zien wat de wind doet."

Meer uit Sport

Wielrenner Van Avermaet sluit carrière af met drie wedstrijden

PARIJS (ANP) - Greg van Avermaet fietst nog drie wedstrijden en dan stopt hij als professioneel wielrenner. Dat heeft de Belg laten weten op X, voorheen Twitter. Hij rijdt zondag nog het Belgisch kampioenschap gravelfietsen, dinsdag Binche-Chimay-Binche en volgende week zondag Parijs-Tours.

6 minuten geleden
Atlete Van Es mist WK hardlopen op de weg door fietsongeluk

RIGA (ANP) - Diane van Es mist de wereldkampioenschappen hardlopen op de weg. Ze is van haar fiets gevallen en kampt met een hersenschudding, zo liet de 24-jarige atlete weten op Instagram.

32 minuten geleden
Swiatek in kwartfinales uitgeschakeld op tennistoernooi Tokio

TOKIO (ANP) - De Poolse tennisster Iga Swiatek is op het WTA-toernooi van Tokio in de kwartfinales blijven steken. Veronika Koedermetova was met 6-2 2-6 6-4 te sterk voor de mondiale nummer 2. De partij duurde 2 uur en 21 minuten.

1 uur geleden
In negen op tien gemeenten minder kinderen lid van sportclub

DEN HAAG (ANP) - Het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging is in vijf jaar tijd met meer dan 130.000 afgenomen. In bijna negen op de tien gemeenten nam het aantal jeugdleden tussen 2018 en 2022 af. Volgens recente cijfers van NOC*NSF was in 2022 zo'n 48 procent van de kinderen en jongeren in de leeftijd 5 tot en met 18 jaar lid was van een sportvereniging, terwijl dit in 2018 nog 51 procent was.

2 uur geleden
Turner Schmidt 10 jaar na WK-debuut terug in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt keert bij de WK in Antwerpen terug op de plek waar hij tien jaar geleden zijn WK-debuut maakte. De 27-jarige Schmidt strijdt zaterdag met de Nederlandse ploeg om een olympisch teamticket. Daarvoor is een plek bij de beste twaalf landenteams vereist. Volgens Schmidt is er in 10 jaar tijd veel veranderd.

3 uur geleden
Judoka Vermeer maakt een jaar na zware blessure rentree

PRAAG (ANP) - Judoka Sanne Vermeer maakt dit weekeinde, een jaar nadat ze een zware knieblessure had opgelopen, haar rentree. Ze komt in actie op de European Open in Praag. De Friezin, die in 2021 brons won op de WK in de klasse tot 63 kilogram, komt voortaan uit in een andere gewichtsklasse, namelijk die tot 70 kilogram.

11 uur geleden
CAS plant nog meer zittingen in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva is na drie zittingsdagen bij het hof van sportarbitrage CAS nog niet afgerond. Er komen in november nog twee zittingsdagen, meldde het sporttribunaal in Lausanne. De rechters hebben meer documentatie nodig, was de toelichting.

13 uur geleden