Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handbalster Smeets mist de knuffels bij Oranje

Handbalster Smeets mist de knuffels bij Oranje

ARNHEM (ANP) - Handbalster Martine Smeets heeft een vreemd weerzien beleefd met haar ploeggenoten van het Nederlands vrouwenteam. Negen maanden eerder omhelsden en knuffelden ze elkaar uitzinnig van vreugde na het behalen van de wereldtitel in Japan, deze week op Papendal moest het met een 'elleboogje' en zwaaien van afstand. "Het was heel fijn elkaar weer te zien, maar ook raar. Handbal is een contactsport, we zijn het helemaal niet gewend om afstand te houden. Maar ik snap natuurlijk dat we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk moeten houden’’, aldus de 30-jarige hoekspeelster.

Smeets is international sinds 2012 en maakte alle successen mee. "Alleen het EK van 2016 was ik er niet bij vanwege een knieblessure, maar bij het behalen van de andere medailles was ik erbij. Met natuurlijk die wereldtitel als ultieme bekroning." In een roes beleefde de Overijsselse de huldigingen bij terugkomst in Nederland en de verrassende uitverkiezing tot Sportploeg van het jaar, maar het duurde lang voordat ze zich werkelijk realiseerde wat voor grootse prestatie was geleverd. "Na het WK begonnen al heel snel weer de trainingen bij de club en moest ik me bij Metz melden. Maar toen in maart het virus uitbrak, zat ik zonder club. Metz had te veel buitenlandse spelers en de club zag geen ruimte om mijn contract te verlengen. Gelukkig kon ik vrij snel tekenen bij Bucuresti in Roemenië."

Bepaald geen flauwe transfer, want Bucuresti is absolute Europese top, een winnaar van de Champions League. "In eerste instantie was ik wat huiverig voor de grote verandering; ver van huis in een land dat ik niet ken. Maar het wende heel snel; het is een heel gaaf team en de sfeer is goed. Ik kon de kans om bij zo'n topploeg te spelen ook niet laten lopen.’’

Pas toen de verhuizing naar Roemenië beklonken was en corona de sport tot stilstand bracht, kon Smeets gaan genieten van die wereldtitel. "Toen kwam het besef en snapte ik waarom de ontlading zo groot was. Het was al vaak 'net niet' geweest en nu lukte het eindelijk. Maar voor mij is het nog niet over. Ik heb voor twee jaar getekend in Boekarest en ik wil zeker het EK meemaken en de Olympische Spelen, ook al is het afwachten of die toernooien ook echt doorgaan."

Smeets voegde zich deze week bij het team dat donderdag en zaterdag zijn eerste wedstrijden als wereldkampioen speelt tegen Duitsland. Bondscoach Emmanuel Mayonnade heeft slechts zeventien speelsters opgeroepen. Estavana Polman en Delaila Amega ontbreken. "Dat zijn niet de minsten, maar het is niet voor het eerst dat we voor een groot toernooi weer moeten ontdekken hoe we ervoor staan en er dan heel goed uitkomen.’’

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden