Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handbalster Smeets mist de knuffels bij Oranje

Handbalster Smeets mist de knuffels bij Oranje

ARNHEM (ANP) - Handbalster Martine Smeets heeft een vreemd weerzien beleefd met haar ploeggenoten van het Nederlands vrouwenteam. Negen maanden eerder omhelsden en knuffelden ze elkaar uitzinnig van vreugde na het behalen van de wereldtitel in Japan, deze week op Papendal moest het met een 'elleboogje' en zwaaien van afstand. "Het was heel fijn elkaar weer te zien, maar ook raar. Handbal is een contactsport, we zijn het helemaal niet gewend om afstand te houden. Maar ik snap natuurlijk dat we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk moeten houden’’, aldus de 30-jarige hoekspeelster.

Smeets is international sinds 2012 en maakte alle successen mee. "Alleen het EK van 2016 was ik er niet bij vanwege een knieblessure, maar bij het behalen van de andere medailles was ik erbij. Met natuurlijk die wereldtitel als ultieme bekroning." In een roes beleefde de Overijsselse de huldigingen bij terugkomst in Nederland en de verrassende uitverkiezing tot Sportploeg van het jaar, maar het duurde lang voordat ze zich werkelijk realiseerde wat voor grootse prestatie was geleverd. "Na het WK begonnen al heel snel weer de trainingen bij de club en moest ik me bij Metz melden. Maar toen in maart het virus uitbrak, zat ik zonder club. Metz had te veel buitenlandse spelers en de club zag geen ruimte om mijn contract te verlengen. Gelukkig kon ik vrij snel tekenen bij Bucuresti in Roemenië."

Bepaald geen flauwe transfer, want Bucuresti is absolute Europese top, een winnaar van de Champions League. "In eerste instantie was ik wat huiverig voor de grote verandering; ver van huis in een land dat ik niet ken. Maar het wende heel snel; het is een heel gaaf team en de sfeer is goed. Ik kon de kans om bij zo'n topploeg te spelen ook niet laten lopen.’’

Pas toen de verhuizing naar Roemenië beklonken was en corona de sport tot stilstand bracht, kon Smeets gaan genieten van die wereldtitel. "Toen kwam het besef en snapte ik waarom de ontlading zo groot was. Het was al vaak 'net niet' geweest en nu lukte het eindelijk. Maar voor mij is het nog niet over. Ik heb voor twee jaar getekend in Boekarest en ik wil zeker het EK meemaken en de Olympische Spelen, ook al is het afwachten of die toernooien ook echt doorgaan."

Smeets voegde zich deze week bij het team dat donderdag en zaterdag zijn eerste wedstrijden als wereldkampioen speelt tegen Duitsland. Bondscoach Emmanuel Mayonnade heeft slechts zeventien speelsters opgeroepen. Estavana Polman en Delaila Amega ontbreken. "Dat zijn niet de minsten, maar het is niet voor het eerst dat we voor een groot toernooi weer moeten ontdekken hoe we ervoor staan en er dan heel goed uitkomen.’’

Meer uit Sport

Olympisch kampioene baanwielrennen Braspennincx stopt per direct

HELLENDOORN (ANP) - Baanwielrenster Shanne Braspennincx heeft per direct een punt achter haar carrière gezet. De 32-jarige olympisch kampioene op het onderdeel keirin zegt dat ze de motivatie niet meer kan opbrengen en dat het plezier weg is, meldt wielerunie KNWU.

3 uur geleden
Klaver aast op WK-medaille, snakt naar toptijd op 400 meter

APELDOORN/GLASGOW (ANP) - Lieke Klaver is moeilijk tevreden te stellen. De 25-jarige atlete heeft deze winter weer harder gelopen dan ooit op de 400 meter indoor en staat met haar tijd van 50,10 seconden tweede op de wereldranglijst van dit jaar, maar het gaat haar niet hard genoeg. "Het is een supergoede tijd en ik vind dat ik er blij mee moet zijn, maar stiekem hoop je toch op een 49'er."

3 uur geleden
Kleine zege handbalsters op Tsjechië in EK-kwalificatie

PRAAG (ANP) - De Nederlandse handbalvrouwen hebben ook de derde kwalificatiewedstrijd in de strijd om deelname aan het komende Europees kampioenschap gewonnen. Het team van bondscoach Per Johansson zette in Praag Tsjechië met klein verschil aan de kant: 30-29. Oranje leidde bij rust met 18-16.

12 uur geleden
Beijing organiseert in 2027 WK atletiek

GLASGOW (ANP) - De wereldkampioenschappen atletiek zijn in 2027 in Beijing. Dat heeft atletiekfederatie World Athletics besloten voorafgaand aan de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow. In 2015 waren de WK atletiek ook in Beijing.

13 uur geleden
Tennisser Murray lijkt komende zomer carrière te beëindigen

DUBAI (ANP/AFP) - Andy Murray lijkt bezig aan zijn laatste maanden als tennisser. "Ik speel waarschijnlijk niet meer na de zomer", verklaarde de 36-jarige Schot, die woensdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Dubai verloor van de Fransman Ugo Humbert (6-2 6-4).

16 uur geleden
Van de Zandschulp lijdt kansloze nederlaag tegen Korda

DUBAI (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft bij het ATP-toernooi van Dubai een pijnlijke nederlaag geleden. De Nederlandse nummer 75 van de wereld wist in de tweede ronde slechts één game te pakken tegen de Amerikaan Sebastian Korda: 6-1 6-0. De partij duurde 43 minuten. Van de Zandschulp wist maar 20 punten te winnen.

16 uur geleden
Tennisbond ATP gaat partnership aan met Saudisch investeringsfonds

LONDEN (ANP) - De ATP, de overkoepelende organisatie van het mannentennis, is een partnership aangegaan met het Public Investment Fund (PIF), een Saudisch investeringsfonds. Het gaat om "meerjarige samenwerking op strategisch gebied". De partijen deden geen uitspraken over de hoogte van de investering.

16 uur geleden