Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handballer Smits is frustraties kwijt en wil met Oranje naar EK

Handballer Smits is frustraties kwijt en wil met Oranje naar EK

EINDHOVEN (ANP) - Kay Smits meldde zich begin deze week met een grote lach bij Oranje. De veelscorende opbouwer was dit seizoen bij zijn Duitse club Magdeburg lange tijd reserve, maar inmiddels speelt Smits bijna alles. "Ik heb me vaak gefrustreerd gevoeld en het was lastig om mijn geduld te bewaren. Ik had het gevoel dat de situatie uitzichtloos was. Dat ik het nu toch laat zien, geeft veel zelfvertrouwen. Het is lekker om te bewijzen dat ik gelijk heb", vertelde de international dinsdag in het spelershotel van het Nederlandse team in Eindhoven.

Smits is met Oranje in voorbereiding op de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kroatië. Woensdag volgt de eerste ontmoeting in Brabant. In een poule met verder Griekenland en België moet Nederland bij de eerste twee landen eindigen om er zeker van te zijn begin 2024 aan het EK in Duitsland mee te mogen doen.

Bij Magdeburg was Smits lange tijd tweede keuze was achter Omar Ingi Magnusson. De IJslander raakte geblesseerd en Smits greep zijn kans. "Met de aanleiding ben ik natuurlijk niet blij, je wil niet dat een medespeler geblesseerd raakt. Maar in de sport is het wel zo dat de een zijn dood de ander zijn brood is."

Status

Smits speelt nu twee wedstrijden in de week op een hoog niveau, in de Duitse competitie en in de Champions League. Het zorgt ervoor dat de status van de 25-jarige Limburger is veranderd. "Vooral voor de fans van Magdeburg is het contrast groot. Zij zien natuurlijk alleen de wedstrijden en ik deed bijna nooit langer dan een aantal minuten mee. Er wordt nu wel anders naar me gekeken", vertelt hij.

Bondscoach Staffan Olsson van de Nederlandse handballers is blij met de ontwikkeling van Smits en denkt dat hij, naast sterspeler Luc Steins, een inspiratie kan zijn voor de jonge spelers bij Oranje. "Ik kom hier nu wel anders binnen dan de vorige keer", zegt Smits. "Zelf was ik, toen ik net bij Oranje zat, ook altijd nieuwsgierig. Dan keek je bijvoorbeeld naar wat de spelers opschepten bij het eten en hoe zij leefden als handballer. Nu is die rol onder meer voor mij weggelegd, dat besef ik heel goed. Je merkt dat de jongens vragen stellen."

Vanwege de weinige speelminuten die Smits maakte, besloot hij in een vroegtijdig stadium Magdeburg na dit seizoen te verlaten voor SG Flensburg-Handewitt. Spijt van die keuze heeft de handballer niet. "Als Omar straks weer fit is, val ik er waarschijnlijk weer buiten. Ik wil geen tweede man meer zijn", zegt Smits, die vindt dat Oranje het aan zijn stand verplicht is om het EK te halen. "We zijn sowieso beter dan Griekenland en België."

Meer uit Sport

Hassan mist vorm in Tokio en ontdekt: iedere marathon is anders

TOKIO (ANP) - Iedere marathon is anders. Dat is Sifan Hassan te weten gekomen na de marathon van Tokio. De Nederlandse atlete kon niet mee met de kopgroep en eindigde op twee minuten achterstand als vierde. "Meer dan dit zat er niet in. Ik was niet in mijn beste vorm. De drie loopsters die voor mij eindigden, waren beter in vorm", zei ze via een beeldverbinding met de Japanse hoofdstad.

1 uur geleden
Schaatsster Schouten sterkste bij marathonafscheid in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Schaatsster Irene Schouten heeft de slotwedstrijd van de Marathon Cup gewonnen. Schouten was na tachtig rondjes op de ijsbaan van Leeuwarden de snelste in de massasprint. Ze bleef Esther Kiel en Elsemieke van Maaren voor. Voor Schouten gold de marathon in Leeuwarden als haar afscheidswedstrijd.

2 uur geleden
Blessure houdt Tjin A-Lim uit halve finales 60 meter horden op WK

GLASGOW (ANP) - Maayke Tjin A-Lim heeft zich afgemeld voor de halve finales van de 60 meter horden bij de WK indoor in Glasgow. De 26-jarige atlete uit Hoorn heeft een lichte blessure opgelopen na de series, meldde de Atletiekunie.

3 uur geleden
Bol loodst estafettevrouwen naar finale 4x400 meter op WK indoor

GLASGOW (ANP) - Femke Bol heeft de estafetteploeg op de 4x400 meter bij de WK indoor in Glasgow naar de finale geloodst. Een versnelling op de laatste 200 meter was ruim voldoende om de eerste serie te winnen in een tijd van 3.27,70. De finale is zondagavond.

3 uur geleden
Estafettemannen overtuigend naar finale 4x400 meter op WK indoor

GLASGOW (ANP) - De Nederlandse sprinters van de 4x400 meter estafette hebben zich op de WK indooratletiek in Glasgow geplaatst voor de finale op zondagavond. Taymir Burnet, Isaya Klein Ikkink, Tony van Diepen en Ramsey Angela liepen in de tweede serie naar de eerste plaats in een tijd van 3.06,47. Het Portugese kwartet eindigde als tweede in 3.06,57.

3 uur geleden
Visser moeiteloos door naar halve finales 60 meter horden op WK

GLASGOW (ANP) - Nadine Visser heeft zich moeiteloos geplaatst voor de halve finales van de 60 meter horden bij de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow. De Noord-Hollandse won haar serie in 7,85 seconden en kan zich opmaken voor de volgende ronde. De halve finales en ook de finale zijn zondagavond.

4 uur geleden
Opblaasbadje met ijsklontjes hielp Bol aan goud en wereldrecord

GLASGOW (ANP) - Een opblaasbad gevuld met ijsklontjes uit de supermarkt heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wereldrecord van Femke Bol op de 400 meter bij de WK indooratletiek in Glasgow. "Er waren hier geen ijsbaden voor ons, dus we moesten zelf iets regelen. Gelukkig konden we hier terecht in de Lidl", zei Bol na het behalen van de gouden medaille op de 400 meter in de beste tijd ooit: 49,17.

5 uur geleden