Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handballer Smits is frustraties kwijt en wil met Oranje naar EK

Handballer Smits is frustraties kwijt en wil met Oranje naar EK

EINDHOVEN (ANP) - Kay Smits meldde zich begin deze week met een grote lach bij Oranje. De veelscorende opbouwer was dit seizoen bij zijn Duitse club Magdeburg lange tijd reserve, maar inmiddels speelt Smits bijna alles. "Ik heb me vaak gefrustreerd gevoeld en het was lastig om mijn geduld te bewaren. Ik had het gevoel dat de situatie uitzichtloos was. Dat ik het nu toch laat zien, geeft veel zelfvertrouwen. Het is lekker om te bewijzen dat ik gelijk heb", vertelde de international dinsdag in het spelershotel van het Nederlandse team in Eindhoven.

Smits is met Oranje in voorbereiding op de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kroatië. Woensdag volgt de eerste ontmoeting in Brabant. In een poule met verder Griekenland en België moet Nederland bij de eerste twee landen eindigen om er zeker van te zijn begin 2024 aan het EK in Duitsland mee te mogen doen.

Bij Magdeburg was Smits lange tijd tweede keuze was achter Omar Ingi Magnusson. De IJslander raakte geblesseerd en Smits greep zijn kans. "Met de aanleiding ben ik natuurlijk niet blij, je wil niet dat een medespeler geblesseerd raakt. Maar in de sport is het wel zo dat de een zijn dood de ander zijn brood is."

Status

Smits speelt nu twee wedstrijden in de week op een hoog niveau, in de Duitse competitie en in de Champions League. Het zorgt ervoor dat de status van de 25-jarige Limburger is veranderd. "Vooral voor de fans van Magdeburg is het contrast groot. Zij zien natuurlijk alleen de wedstrijden en ik deed bijna nooit langer dan een aantal minuten mee. Er wordt nu wel anders naar me gekeken", vertelt hij.

Bondscoach Staffan Olsson van de Nederlandse handballers is blij met de ontwikkeling van Smits en denkt dat hij, naast sterspeler Luc Steins, een inspiratie kan zijn voor de jonge spelers bij Oranje. "Ik kom hier nu wel anders binnen dan de vorige keer", zegt Smits. "Zelf was ik, toen ik net bij Oranje zat, ook altijd nieuwsgierig. Dan keek je bijvoorbeeld naar wat de spelers opschepten bij het eten en hoe zij leefden als handballer. Nu is die rol onder meer voor mij weggelegd, dat besef ik heel goed. Je merkt dat de jongens vragen stellen."

Vanwege de weinige speelminuten die Smits maakte, besloot hij in een vroegtijdig stadium Magdeburg na dit seizoen te verlaten voor SG Flensburg-Handewitt. Spijt van die keuze heeft de handballer niet. "Als Omar straks weer fit is, val ik er waarschijnlijk weer buiten. Ik wil geen tweede man meer zijn", zegt Smits, die vindt dat Oranje het aan zijn stand verplicht is om het EK te halen. "We zijn sowieso beter dan Griekenland en België."

Meer uit Sport

Schaatsster Hersman krijgt kans bij Team IKO

GRONINGEN (ANP) - Schaatsster Pien Hersman heeft een contract getekend voor drie jaar bij Team IKO. De 19-jarige sprintster komt over van het KNSB Talent Team Noordwest. Ze is de dochter van oud-schaatsers Martin Hersman en Colette Zee.

1 uur geleden
Jokic helpt basketballers Denver aan zege op gehavende 76'ers

DENVER (ANP) - De basketballers van Denver Nuggets hebben met enige moeite Philadelphia 76'ers verslagen. Nikola Jokic speelde een hoofdrol bij de thuisploeg met zijn 29e 'triple-double' van het seizoen. De Serviër kwam tot 25 punten, 17 rebounds en 12 assists tegen een ploeg die sterspelers Joel Embiid en James Harden miste.

4 uur geleden
Tennisster Andreescu verlaat toernooi Miami in rolstoel

MIAMI (ANP) - Tennisster Bianca Andreescu heeft moeten opgeven bij het tennistoernooi van Miami. De Canadese liep in haar partij in de vierde ronde tegen de Russin Ekaterina Aleksandrova een blessure op aan haar linkerenkel. Na behandeling moest ze de baan in een rolstoel verlaten. Aleksandrova had de eerste set na een tiebreak gewonnen. Maar in de tweede set leidde Andreescu, winnares van de US Open in 2019, met 2-0.

5 uur geleden
Tennisser Auger-Aliassime strandt in derde ronde in Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Félix Auger-Aliassime is in de derde ronde van het masterstoernooi van Miami uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Canadees verloor in twee sets van de Argentijn Francisco Cerundolo: 6-2 7-5.

14 uur geleden
Wielerbond KNWU boos op politie om nieuwe regels motorbegeleiding

ARNHEM (ANP) - Wielerbond KNWU vreest dat dit jaar een aantal koersen niet kan doorgaan omdat er door de politie wijzigingen zijn aangebracht in de werkwijze. Bij veel wielerwedstrijden zijn motoragenten nodig om het verkeer te regelen. Vanwege een tekort mochten de afgelopen jaren ook motoragenten met een zogenoemde C1-opleiding worden ingezet, die niet gespecialiseerd zijn in het begeleiden van koersen. Nu dat - volgens de KNWU plotseling - verboden is, dreigen rigoureuze aanpassingen van de wielerkalender.

1 dag geleden
IOC buigt zich over grootste 'hoofdpijndossier' voor Spelen 2024

LAUSANNE (ANP) - Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vergadert dinsdag in Lausanne over het grootste 'hoofdpijndossier' in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs. Mogen sporters uit Rusland en Belarus volgend jaar onder neutrale vlag meedoen, terwijl de oorlog in Oekraïne nog steeds voortduurt? Dat is de vraag die voor heel wat verdeeldheid in de sportwereld zorgt.

1 dag geleden
Poolse regering tegen deelname Russen aan Spelen

WARSCHAU (ANP) - Sporters uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen totdat Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Dat stelt de regering van Polen in reactie op de plannen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om atleten uit beide landen onder voorwaarden toe te laten in Parijs.

1 dag geleden