Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handbalkeepster Ten Holte droomt al van olympisch debuut

Handbalkeepster Ten Holte droomt al van olympisch debuut

TORREVIEJA (ANP) - Handbalster Yara ten Holte droomt ervan in Parijs op het veld te staan tijdens de Olympische Spelen. Die kans is vrij groot, want de 24-jarige Almeerse is de onbetwiste eerste keepster van het Nederlands team. De komende dagen moet Oranje in Spanje nog wel een ticket voor Parijs afdwingen in het olympisch kwalificatietoernooi.

"Ik was drie jaar geleden als reserve mee naar de Spelen in Tokio, maar toen heb ik weinig van de olympische sfeer meegekregen", herinnert de keepster van de Deense club Odense zich de Spelen tijdens de coronapandemie. "Ik mocht wel meetrainen, maar na de training ging ik in de taxi naar een hotel, terwijl de rest van de ploeg in de bus stapte richting het olympisch dorp. Tijdens de wedstrijden zat ik op de tribune, maar daar ontbrak ook elke sfeer omdat er geen publiek was".

De missie om in Spanje het olympisch ticket te bemachtigen is haalbaar, zegt Ten Holte. Oranje treft Argentinië, Tsjechië en Spanje, landen waarvan de Nederlandse vrouwen op het afgelopen WK in Denemarken met ruime cijfers wonnen. "We zijn normaal gesproken beter, maar dit zijn wel andere wedstrijden. Ik weet dat Spanje een aantal geblesseerde speelsters terug heeft en Tsjechië kan het ons moeilijk maken als wij niet scherp zijn."

Beetje gek

Zeker is dat Ten Holte op het doel staat op het OKT in Torrevieja. Ze is in een jaar tijd uitgegroeid van derde naar eerste keus onder de lat. "Ik heb wel een beetje mazzel gehad. Bij mijn eerste WK (2021) viel Rinka Duijndam weg met een burn-out, een jaar later op het EK was Tess Lieder zwanger. Van derde naar eerste keepster is best een sprong, maar ik voelde vanaf het begin het vertrouwen van de bondscoach en de andere meiden en dat heb ik wel nodig."

Op het WK van 2023 was Ten Holte een van de uitblinkers in het team, dat acht van de negen wedstrijden won, maar geen medaille mee naar huis nam. Noorwegen was te sterk in de kwartfinales. "Ik keepte heel stabiel en zonder angst. Je moet als handbalkeepster een beetje gek zijn om jezelf voor die ballen te gooien. Het is ook een mentaal spelletje; ik probeer in de hoofden van de tegenstanders te komen en ze te dwingen de bal gunstig te gooien voor mij. Maar je moet er wel tegen kunnen dat je meer ballen doorlaat dan tegenhoudt."

Oranje opent het OKT donderdag met een wedstrijd tegen Argentinië. Tsjechië is vrijdag de tegenstander en gastland Spanje volgt op zondag. De eerste twee in de groep plaatsen zich voor de Spelen in Parijs.

Meer uit Sport

Wielrenster Jackson sprint naar zege in Vuelta

MONCÓFAR (ANP) - Wielrenster Alison Jackson heeft de tweede etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen op haar naam geschreven. De 35-jarige renster van EF Education-Cannondale won na een rit over ruim 118 kilometer tussen Buñol en Moncófar de sprint van het peloton.

1 uur geleden
Pieterse verdedigt titel bij EK mountainbike in Roemenië

ARNHEM (ANP) - Puck Pieterse verdedigt haar Europese titel bij de EK mountainbike, van 8 tot en met 12 mei in Cheile Gradistei in Roemenië. Bondscoach Gerben de Knegt heeft naast de titelverdedigster bij de elite-vrouwen ook Anne Terpstra en Anne Tauber geselecteerd. Er doen geen elite-mannen mee.

2 uur geleden
Van Poppel moet Bora-hansgrohe aan sprintsucces in Giro helpen

TURIJN (ANP) - Danny van Poppel moet wielerploeg Bora-hansgrohe aan sprintsucces in de Giro d'Italia helpen. De Nederlandse coureur krijgt de voorkeur boven Sam Welsford, de Australiër die na tegenvallende prestaties in de Ronde van Turkije niet is opgenomen in de ploeg.

2 uur geleden
Wielerploeg dsm-firmenich PostNL met sprinter Jakobsen naar Giro

DEVENTER (ANP) - Wielrenner Fabio Jakobsen is een van de speerpunten van dsm-firmenich PostNL voor de aankomende Giro d'Italia. De Nederlanders Julius van den Berg, Gijs Leemreize en Bram Welten zijn eveneens opgenomen in de selectie voor de Ronde van Italië.

3 uur geleden
Vader atletiekbroers Ingebrigtsen aangeklaagd voor mishandeling

OSLO (ANP/AFP) - De Noorse politie klaagt atletiektrainer Gjert Ingebrigtsen aan voor mishandeling van een van zijn zeven kinderen. Het zou niet gaan om zijn beroemde zoon Jakob Ingebrigtsen, de olympisch kampioen op de 1500 meter en tweevoudig wereldkampioen op de 5000 meter. De politie wilde niet zeggen om welk kind het wel gaat.

7 uur geleden
Recordaantal van ruim 800.000 aanmeldingen voor marathon Londen

LONDEN (ANP/RTR) - De marathon van Londen heeft voor de editie van 2025 een recordaantal van 840.318 aanmeldingen gekregen. Volgens de organisatie is dat ongekend en bijna 300.000 meer dan het vorige record.

9 uur geleden
Kimmann sluit wereldbeker BMX af met tweede zege op rij

TULSA (ANP) - Olympisch kampioen BMX Niek Kimmann heeft in het Amerikaanse Tulsa (Oklahoma) ook de zesde en laatste wedstrijd in de reeks om de wereldbeker gewonnen. De 27-jarige fietscrosser, afkomstig uit het Overijsselse Lutten, boekte zijn tweede zege op rij. Hij was zaterdag ook de beste in de vijfde wedstrijd.

11 uur geleden