Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamilton: noodzakelijk om teams die te veel uitgeven te straffen

Hamilton: noodzakelijk om teams die te veel uitgeven te straffen

SUZUKA (ANP) - Lewis Hamilton vindt dat teams die het budgetplafond in de Formule 1 overschrijden gestraft moeten worden. Volgens nog onbevestigde berichten zouden twee renstallen afgelopen jaar meer hebben uitgegeven dan de maximaal toegestane 145 miljoen dollar voor de bouw en ontwikkeling van hun raceauto's. Bij Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, zou zelfs sprake zijn van een forse overschrijding.

"Ik denk dat het absoluut noodzakelijk is voor de transparantie om te straffen", zegt zevenvoudig wereldkampioen Hamilton, die afgelopen seizoen in de strijd om de wereldtitel in de laatste ronde van de laatste race werd afgetroefd door Verstappen. De 37-jarige Brit benadrukt dat hij niet weet of teams daadwerkelijk de regels hebben overtreden. "Ik ben blij dat ons team in ieder geval erg streng is. Het zou slecht zijn voor de sport als er geen actie wordt ondernomen als er wel sprake is van een overtreding."

Zijn teambaas bij Mercedes, Toto Wolff, had zich eerder al uitgelaten over de kwestie. "Dat kostenplafond is een van de belangrijkste regels die is ingevoerd om een eerlijker speelveld te creëren. Het is van groot belang dat deze regels worden nageleefd", aldus Wolff. Teambaas Christian Horner van Red Bull noemde de aantijgingen "lasterlijk".

Sancties

Op overtredingen van de financiële regels staan sancties, die in zwaarte variëren van een boete of puntenaftrek tot in het ergste geval uitsluiting van de Formule 1. De internationale autosportfederatie FIA zou de resultaten van een onderzoek deze week naar buiten brengen, maar dat is verplaatst naar maandag. "Ik had eigenlijk verwacht dat de resultaten woensdag al kwamen. Ik hoop maar dat het vertraagd is omdat ze de zaak erg serieus nemen", aldus Hamilton.

Volgens George Russell, de teamgenoot van Hamilton, zou Mercedes "meer hebben gepresteerd als het meer geld te besteden had". Volgens hem moeten teams die meer hebben uitgegeven dat een seizoen later compenseren. "En waarschijnlijk iets meer als straf", aldus de Brit.

Eerlijke behandeling

Russell wacht de resultaten af alvorens hij zich waagt aan verwijtende uitspraken. "Je moet een zekere mate van vertrouwen hebben, anders schudt het alles op wat in de racewereld bestaat", aldus Russell. "We willen eerlijk behandeld worden als we tegen anderen racen. We willen kunnen vertrouwen op de regels."

Dit weekend wordt de Grote Prijs van Japan verreden. Verstappen kan in Suzuka zijn tweede wereldtitel veroveren. De Nederlander wilde zich donderdag niet uitlaten over de budgetkwestie. "Ik houd me niet bezig met dit soort zaken. Ik laat het aan de teams over om dat uit te zoeken."

Meer uit Sport

Verstappen tevreden na testdagen Formule 1 in Bahrein

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen kon tevreden terugkijken op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein. De wereldkampioen, die in zijn Red Bull de vierde tijd noteerde, verklaarde na afloop dat de focus vrijdag niet op de rondetijden lag.

3 minuten geleden
Olympisch kampioen Krol (31) stopt met schaatsen

HEERENVEEN (ANP) - Olympisch kampioen Thomas Krol stopt met schaatsen. De 31-jarige Krol is regerend olympisch kampioen op de 1000 meter. Hij gaat zich toeleggen op een loopbaan als piloot.

16 minuten geleden
Verstappen sluit laatste test in Bahrein af met vierde tijd

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen was op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein niet de snelste, maar hij reed wel 66 ronden zonder problemen op het circuit van Sakhir. De wereldkampioen noteerde de vierde tijd. Hij gaf in zijn nieuwe Red Bull 0,433 seconde toe op Charles Leclerc, die in zijn Ferrari de beste rondetijd op de klok zette. De Monegask deed dat wel op een snellere zachte band.

1 uur geleden
Nederlandse cricketers verliezen WK-kwalificatieduel van Namibië

KIRTIPUR (ANP) - De Nederlandse cricketers hebben tegen Namibië de derde WK-kwalificatiewedstrijd in Nepal met 24 runs verschil verloren. Namibië kwam in de eerste innings tot een totaal van 203 runs, Oranje strandde op 179 runs. Het duel was door regenval ingekort tot 45 overs per ploeg.

2 uur geleden
Sporttribunaal CAS wijst beroep Russisch olympisch comité af

LAUSANNE (ANP) - Het internationale sporttribunaal CAS heeft het beroep van het Russisch olympisch comité tegen de schorsing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afgewezen. Het CAS bevestigde de oorspronkelijke beslissing van 12 oktober en oordeelde dat het IOC "niet de beginselen van legaliteit, gelijkheid, voorspelbaarheid en evenredigheid heeft geschonden".

2 uur geleden
Plechtig afscheid van Keniaanse marathonheld Kiptum

CHEPKORIO (ANP/AFP) - Honderden Kenianen hebben afscheid genomen van Kelvin Kiptum, de verongelukte wereldrecordhouder op de marathon. President William Ruto en voorzitter Sebastian Coe van de mondiale atletiekbond waren aanwezig bij de door de regering betaalde plechtigheid in Chepkorio, alsook de topatleten Faith Kipyegon en David Rudisha.

2 uur geleden
Bos moet genoegen nemen met negende plaats op WK skeleton

WINTERBERG (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos heeft op het wereldkampioenschap skeleton in Winterberg genoegen moeten nemen met de negende plaats. Ze zette in de vierde en laatste run weliswaar de vierde tijd neer, maar die bracht haar niet hoger in het klassement. De 30-jarige Edese eindigde op de positie waar ze ook stond na de derde run.

3 uur geleden