Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamer: Rutte moet Kaag nu comfort bieden

Hamer: Rutte moet Kaag nu comfort bieden

DEN HAAG (ANP) - Het is aan de VVD, de grootste partij, om ervoor te zorgen dat D66 "comfort vindt" en gerustgesteld in een nieuw kabinet stapt. Dat heeft voormalig informateur Mariëtte Hamer gezegd. Ze praat donderdag met haar opvolger Johan Remkes over zijn zoektocht naar een minderheidskabinet.

Dat kabinet moet bestaan uit een combinatie van VVD, D66 en CDA, raadde Hamer aan. Maar de onderlinge verhoudingen zijn flink verslechterd en de speech waarin D66-leider Sigrid Kaag fel uithaalde naar VVD-voorman Mark Rutte bevestigt "dat ik het goed heb aangevoeld dat er broze lijntjes zijn", aldus Hamer.

De spanningen tussen de twee leiders van de liberale partijen komen volgens Hamer niet alleen door de moeizame persoonlijke verhoudingen tussen Kaag en Rutte. "Ik denk dat elke andere leider van D66 met hetzelfde probleem zou zitten: hoe raak ik niet geïsoleerd in een kabinet met partijen die ik zelf zie als de rechtervleugel", zegt ze over de toespraak van Kaag. "En vice versa zie je hetzelfde vraagstuk bij het CDA. En dan is het aan de grootste partij nu om dat comfort naar alle kanten te gaan bieden. Daar ligt echt een grote verantwoordelijkheid." Volgens Hamer voelt Rutte die verantwoordelijkheid ook.

Basis

De voormalige informateur geeft aan dat het CDA en de VVD al gerust zijn op hun onderlinge samenwerking. Maar datzelfde geldt niet voor D66. "Als het niet lukt dat comfort te bieden, dan wordt het lastig."

De eerste stap voor Remkes is vooral dat hij moet zoeken welke partijen de basis vormen waarbij een eventuele derde partij zich zal aansluiten. "Wie is het motorblok? Is dat motorblok VVD en D66, of is dat motorblok eigenlijk toch CDA en VVD?", vraagt Hamer zicht af. Ze sluit niet uit dat een combinatie van slechts twee partijen uiteindelijk het minderheidskabinet zal vormen.

Meer uit Politiek

BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

12 minuten geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

14 minuten geleden
Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

1 uur geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

2 uur geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

3 uur geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

3 uur geleden
Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.

5 uur geleden