Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamer: Rutte moet Kaag nu comfort bieden

Hamer: Rutte moet Kaag nu comfort bieden

DEN HAAG (ANP) - Het is aan de VVD, de grootste partij, om ervoor te zorgen dat D66 "comfort vindt" en gerustgesteld in een nieuw kabinet stapt. Dat heeft voormalig informateur Mariëtte Hamer gezegd. Ze praat donderdag met haar opvolger Johan Remkes over zijn zoektocht naar een minderheidskabinet.

Dat kabinet moet bestaan uit een combinatie van VVD, D66 en CDA, raadde Hamer aan. Maar de onderlinge verhoudingen zijn flink verslechterd en de speech waarin D66-leider Sigrid Kaag fel uithaalde naar VVD-voorman Mark Rutte bevestigt "dat ik het goed heb aangevoeld dat er broze lijntjes zijn", aldus Hamer.

De spanningen tussen de twee leiders van de liberale partijen komen volgens Hamer niet alleen door de moeizame persoonlijke verhoudingen tussen Kaag en Rutte. "Ik denk dat elke andere leider van D66 met hetzelfde probleem zou zitten: hoe raak ik niet geïsoleerd in een kabinet met partijen die ik zelf zie als de rechtervleugel", zegt ze over de toespraak van Kaag. "En vice versa zie je hetzelfde vraagstuk bij het CDA. En dan is het aan de grootste partij nu om dat comfort naar alle kanten te gaan bieden. Daar ligt echt een grote verantwoordelijkheid." Volgens Hamer voelt Rutte die verantwoordelijkheid ook.

Basis

De voormalige informateur geeft aan dat het CDA en de VVD al gerust zijn op hun onderlinge samenwerking. Maar datzelfde geldt niet voor D66. "Als het niet lukt dat comfort te bieden, dan wordt het lastig."

De eerste stap voor Remkes is vooral dat hij moet zoeken welke partijen de basis vormen waarbij een eventuele derde partij zich zal aansluiten. "Wie is het motorblok? Is dat motorblok VVD en D66, of is dat motorblok eigenlijk toch CDA en VVD?", vraagt Hamer zicht af. Ze sluit niet uit dat een combinatie van slechts twee partijen uiteindelijk het minderheidskabinet zal vormen.

Meer uit Politiek

Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

1 dag geleden
Yesilgöz noemt neersteken Rushdie 'verschrikking'

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke aanval" op de auteur. "Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting", aldus de premier.

2 dagen geleden
CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

2 dagen geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

2 dagen geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

2 dagen geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

3 dagen geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

3 dagen geleden