Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamer: plan NPO moet concreter om te leiden tot andere cultuur

Hamer: plan NPO moet concreter om te leiden tot andere cultuur

DEN HAAG (ANP) - Het plan van de NPO om de sociale veiligheid te verbeteren is hoopgevend, maar moet concreter om echt te kunnen leiden tot een andere cultuur. Dat schrijft Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, in een woensdag verschenen brief aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media).

"Ik ben hoopvol, maar tegelijkertijd bezorgd", schrijft Hamer. Ze ziet dat nog veel actie nodig is om van de goede voornemens een echte cultuurverandering te maken. "En als we naar het recente verleden kijken is er ook nog weerstand te beslechten."

Hamer reflecteert in haar brief op het plan van de NPO dat woensdag is gepresenteerd naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, dat onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep. De NPO had de regeringscommissaris gevraagd naar het overkoepelende plan te kijken. Het tweede en laatste deel van Hamers reflectie hierop volgt komende zomer en is gebaseerd op gesprekken die Hamer komende tijd bij de publieke omroep wil voeren.

Eigen plannen

Het is volgens Hamer van belang dat de omroepen binnen de publieke omroep goede eigen plannen maken in navolging van het overkoepelende plan. "Zij zullen op alle niveaus medewerkers moeten betrekken om tot een goede aanpak te komen. De NPO kan daarbij een belangrijke verbindende rol spelen, maar moet die ook nog meer invullen."

De toezichthouders van de NPO en omroepen moeten erop toezien dat omroepen met plannen komen en deze uitvoeren, meent de regeringscommissaris. De rol van de overheid en het Commissariaat voor de Media moet verder worden uitgewerkt. "Ook ontbreekt op dit moment een stok achter de deur. Wat als de plannen onvoldoende tot stand komen?"

De komende weken moet duidelijk worden of de NPO en omroepen in staat zijn "daadkrachtig actie te ondernemen" om de onderliggende angstcultuur zoals beschreven in het rapport van de Commissie-Van Rijn "om te buigen naar een open en veilige omgangscultuur", aldus Hamer.

Meer uit Binnenland

Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

26 minuten geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

28 minuten geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

1 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

1 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

3 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

4 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

6 uur geleden