
Hamer: plan NPO moet concreter om te leiden tot andere cultuur
DEN HAAG (ANP) - Het plan van de NPO om de sociale veiligheid te verbeteren is hoopgevend, maar moet concreter om echt te kunnen leiden tot een andere cultuur. Dat schrijft Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, in een woensdag verschenen brief aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media).
"Ik ben hoopvol, maar tegelijkertijd bezorgd", schrijft Hamer. Ze ziet dat nog veel actie nodig is om van de goede voornemens een echte cultuurverandering te maken. "En als we naar het recente verleden kijken is er ook nog weerstand te beslechten."
Hamer reflecteert in haar brief op het plan van de NPO dat woensdag is gepresenteerd naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, dat onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep. De NPO had de regeringscommissaris gevraagd naar het overkoepelende plan te kijken. Het tweede en laatste deel van Hamers reflectie hierop volgt komende zomer en is gebaseerd op gesprekken die Hamer komende tijd bij de publieke omroep wil voeren.
Eigen plannen
Het is volgens Hamer van belang dat de omroepen binnen de publieke omroep goede eigen plannen maken in navolging van het overkoepelende plan. "Zij zullen op alle niveaus medewerkers moeten betrekken om tot een goede aanpak te komen. De NPO kan daarbij een belangrijke verbindende rol spelen, maar moet die ook nog meer invullen."
De toezichthouders van de NPO en omroepen moeten erop toezien dat omroepen met plannen komen en deze uitvoeren, meent de regeringscommissaris. De rol van de overheid en het Commissariaat voor de Media moet verder worden uitgewerkt. "Ook ontbreekt op dit moment een stok achter de deur. Wat als de plannen onvoldoende tot stand komen?"
De komende weken moet duidelijk worden of de NPO en omroepen in staat zijn "daadkrachtig actie te ondernemen" om de onderliggende angstcultuur zoals beschreven in het rapport van de Commissie-Van Rijn "om te buigen naar een open en veilige omgangscultuur", aldus Hamer.
Meer uit Binnenland
DOETINCHEM (ANP) - Meer mensen vertrekken na Koningsdag uit Doetinchem en de treinen worden drukker, laat een woordvoerder van Arriva weten. De vervoersmaatschappij ziet dat het perron vol staat.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar de stad te komen om de drukte voor Koningsdag. "Het is op veel plekken te druk in de stad. Kom niet meer naar Amsterdam toe en vier Koningsdag ergens anders", zegt een woordvoerster.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente.
3 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft in een videoboodschap voorafgaand aan Koningsdag in Doetinchem stilgestaan bij het overlijden van paus Franciscus. "De gemeenschapszin van paus Franciscus is ook een kenmerk van Koningsdag", zei de koning in het filmpje op NPO 1.
7 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem kijkt uit naar een "mooie en bijzondere dag in het hart van de Achterhoek". Boumans is "heel erg blij" dat de koninklijke familie zijn stad heeft gekozen om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren. "We hebben een mooi programma in elkaar gezet, waarin de Achterhoek centraal staat."
7 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Bezoekers beginnen het centrum van Doetinchem te vullen om het bezoek van de koninklijke familie te kunnen volgen. Het is best druk, ziet een ANP-verslaggever. Langs de route zijn de huizen versierd, overal hangen vlaggen die speciaal voor het bezoek ontworpen zijn.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.
21 uur geleden