
Hamer: Kamer kan zelf nu al aan de slag met urgente zaken
DEN HAAG (ANP) - De Kamer hoeft niet op haar handen te zitten en te wachten tot er in het najaar een nieuw kabinet op het bordes staat. Dat zegt informateur Mariƫtte Hamer in het formatiedebat. Met een aantal urgente zaken, waaronder 'nazorg' voor groepen in de samenleving die extra hard zijn geraakt door de crisis, kan de Kamer "eigenlijk morgen" al aan de slag. "Mij is ook opgevallen dat er nog veel geld - ik zeg het maar even onparlementair - op de plank ligt, dat benut kan worden."
Hamer noemde als voorbeeld hulp aan kinderen in armoede, mentale problemen bij verschillende groepen en steun aan bedrijven "die nog niet uit de ellende zijn". Ook is er veel "achterstallig onderhoud" bij gemeenten, omdat ze zich volledig op de coronacrisis hebben geconcentreerd de afgelopen tijd.
In haar eindverslag somt Hamer complexere onderwerpen op die ook op korte termijn aandacht verdienen, zoals de uitvoering van het klimaatvonnis, de "blijvende aanpak van de pandemie" en de vereenvoudiging of het afschaffen van het stelsel van toeslagen. Het is belangrijk dat de Kamer hier ook al over nadenkt, vindt Hamer.
Lijst
De informateur liet woensdag doorschemeren dat partijen wat haar betreft meer over de problemen moeten praten die de komende jaren in Nederland spelen. Zo ligt er nu al een lijst van "welke punten uitgewerkt zouden kunnen worden in een regeerakkoord", zegt Hamer. "Daar kunnen formerende partijen hun voordeel mee doen. Maar ik zou ook aan uw Kamer willen zeggen: u kunt daar uw voordeel mee doen. U had dat eigenlijk vandaag al kunnen doen om daar een debat over te voeren."
Het formatiedebat was erg fel en persoonlijk. Partijleiders verweten elkaar van alles, wat tot een verhit debat leidde.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
4 uur geleden