Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamer hoopt alle fractievoorzitters volgende week te spreken

Hamer hoopt alle fractievoorzitters volgende week te spreken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe informateur Mariëtte Hamer hoopt de volgende fase van de formatie volgende week te starten met gesprekken met alle fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Dat zei ze woensdag voorafgaand aan haar gesprek met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, waarin ze zal praten over haar opdracht als informateur.

In die opdracht zal staan dat ze met verschillende partijen tot eerste voorstellen voor een nationaal herstelplan moet komen om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Dat moet volgens Hamer "snel in de steigers" worden gezet. Verder zal ze gaan praten met jongeren en met sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Zij krijgt daarvoor van de Kamer tot 6 juni de tijd. Voor die deadline moet Hamer ook kijken welke partijen zullen aanschuiven om de nieuwe regeringscoalitie te vormen.

Dat wordt een "pittige klus", geeft de SER-voorzitter aan. Toch denkt ze dat het goed is dat er nu eerst over de inhoudelijke onderwerpen worden gesproken. Dat zal haar uiteindelijk ook helpen om tot een selectie van partijen te komen, denkt Hamer. "Ik denk dat het niet helpt als je alsmaar in de kring blijft praten over de bestuurscultuur of over vertrouwen in elkaar zonder dat je dat uiteindelijk inhoudelijk gaat vertellen." Ze denkt dat het debat van woensdag over de formatie "een afsluiting was en ook een soort nieuw begin".

Boven partijen staan

Hamer is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en voormalig politica voor de PvdA. Ze zegt niet als PvdA'er gevraagd te zijn voor de opdracht, maar vanwege haar rol als SER-voorzitter. In die functie moet ze "boven de partijen kunnen staan", zegt ze. Hamer heeft niet met PvdA-leider Lilianne Ploumen gesproken over een functie als informateur. Zij hebben elkaar "een paar weken geleden" voor het laatst gebeld, zegt ze.

De vorige informateur Herman Tjeenk Willink sprak alle fractievoorzitters ook al twee keer. Toen ging het veel over het onderlinge vertrouwen. Vooral het vertrouwen in VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte liep grote schade op, nadat hij onterecht had verklaard tijdens de verkenning niet gesproken te hebben over het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Ook werd veel gesproken over een nieuwe, transparante bestuursstijl en een belangrijkere rol voor de Tweede Kamer als "tegenmacht". In zijn eindverslag schreef Tjeenk Willink dat de meeste partijen Rutte niet bij voorbaat al uitsluiten in de formatie.

Bergkamp heeft dinsdag de koning bijgepraat over de stand van zaken in de formatie, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Meer uit Politiek

Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

12 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

17 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

18 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

18 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

19 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

19 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

20 uur geleden