Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamer hoopt alle fractievoorzitters volgende week te spreken

Hamer hoopt alle fractievoorzitters volgende week te spreken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe informateur Mariëtte Hamer hoopt de volgende fase van de formatie volgende week te starten met gesprekken met alle fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Dat zei ze woensdag voorafgaand aan haar gesprek met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, waarin ze zal praten over haar opdracht als informateur.

In die opdracht zal staan dat ze met verschillende partijen tot eerste voorstellen voor een nationaal herstelplan moet komen om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Dat moet volgens Hamer "snel in de steigers" worden gezet. Verder zal ze gaan praten met jongeren en met sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Zij krijgt daarvoor van de Kamer tot 6 juni de tijd. Voor die deadline moet Hamer ook kijken welke partijen zullen aanschuiven om de nieuwe regeringscoalitie te vormen.

Dat wordt een "pittige klus", geeft de SER-voorzitter aan. Toch denkt ze dat het goed is dat er nu eerst over de inhoudelijke onderwerpen worden gesproken. Dat zal haar uiteindelijk ook helpen om tot een selectie van partijen te komen, denkt Hamer. "Ik denk dat het niet helpt als je alsmaar in de kring blijft praten over de bestuurscultuur of over vertrouwen in elkaar zonder dat je dat uiteindelijk inhoudelijk gaat vertellen." Ze denkt dat het debat van woensdag over de formatie "een afsluiting was en ook een soort nieuw begin".

Boven partijen staan

Hamer is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en voormalig politica voor de PvdA. Ze zegt niet als PvdA'er gevraagd te zijn voor de opdracht, maar vanwege haar rol als SER-voorzitter. In die functie moet ze "boven de partijen kunnen staan", zegt ze. Hamer heeft niet met PvdA-leider Lilianne Ploumen gesproken over een functie als informateur. Zij hebben elkaar "een paar weken geleden" voor het laatst gebeld, zegt ze.

De vorige informateur Herman Tjeenk Willink sprak alle fractievoorzitters ook al twee keer. Toen ging het veel over het onderlinge vertrouwen. Vooral het vertrouwen in VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte liep grote schade op, nadat hij onterecht had verklaard tijdens de verkenning niet gesproken te hebben over het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Ook werd veel gesproken over een nieuwe, transparante bestuursstijl en een belangrijkere rol voor de Tweede Kamer als "tegenmacht". In zijn eindverslag schreef Tjeenk Willink dat de meeste partijen Rutte niet bij voorbaat al uitsluiten in de formatie.

Bergkamp heeft dinsdag de koning bijgepraat over de stand van zaken in de formatie, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Meer uit Politiek

Verkiezingscongressen van VVD, CDA, SP en Volt op 'superzaterdag'

DEN HAAG (ANP) - Na een volle politieke week met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen houden vier partijen een verkiezingscongres: VVD, CDA, SP en Volt. In de Haagse wandelgangen spreken sommigen over 'superzaterdag'. De leden van de partijen krijgen de kans om de verkiezingsprogramma's bij te schaven. Voor Dilan Yeşilgöz (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) is het een belangrijk moment: zij zullen voor de eerste keer als lijsttrekker hun congres toespreken.

9 uur geleden
Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

18 uur geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

20 uur geleden
119 miljoen voor hulp energiebesparing kwetsbaren

DEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.

20 uur geleden
Kabinet: oplossing Tata Steel kan niet vele jaren duren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."

22 uur geleden
Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

23 uur geleden
Gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht

DEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.

23 uur geleden