Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamer: grijp niet te snel naar extern onderzoek bij wangedrag

Hamer: grijp niet te snel naar extern onderzoek bij wangedrag

DEN HAAG (ANP) - Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer vindt dat bedrijven bij een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet te snel naar extern onderzoek moeten grijpen. Dat en meer staat in de pilotversie van een gids voor organisaties over hoe om te gaan met dit soort meldingen.

De gids is tot stand gekomen met behulp van experts en mensen die betrokken zijn geweest bij een melding. Volgens Hamer loont het om als organisatie eerst met elkaar in gesprek te gaan, voordat er een onderzoek wordt ingesteld, omdat zo veel leed kan worden voorkomen voor zowel de melders als de beschuldigden. "Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kan alsnog worden overgegaan tot onderzoek", aldus Hamer.

De zaak tussen Volt en Nilüfer Gündoğan is een voorbeeld van zo'n zaak met een lange nasleep. Het voormalige Volt-Kamerlid werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vervolgens geschorst zodat er onderzoek kon worden gedaan. Hiertegen spande zij een kort geding aan. Pijnlijke rechtszaken volgden, uiteindelijk werd ze geroyeerd. Ze opereert nu als onafhankelijk Kamerlid.

Hamer benadrukt dat het niet om een statische gids gaat, maar dat hij waar nodig wordt bijgesteld. De ambitie is dat de handleiding uiteindelijk door "heel veel organisaties" gebruikt gaat worden, laat de woordvoerder van de regeringscommissaris weten.

In de pilot roept Hamer organisaties op om "vandaag te beginnen met de aanpak en niet te wachten tot er een melding komt". Dat kunnen ze doen door zich te verdiepen in het onderwerp en een plan op te stellen.

22 organisaties, waaronder NS, Hiro, Conservatorium Amsterdam, DuraVermeer en Ploegam, gaan met de pilot aan de slag en delen hun bevindingen met Hamer. Ook andere (ervarings-)deskundigen die de handleiding online lezen krijgen de kans hun mening te delen. Aan de hand van de feedback komt eind dit jaar de eerste definitieve versie tot stand.

"We hebben allemaal gezien dat het vaak misgaat met de opvolging van meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, met grote gevolgen voor melder, beschuldigde en organisatie. Deze handreiking is geen panklare oplossing, maar wel een gids in het maken van weloverwogen beslissingen. Waaruit vooral ook blijkt: niets doen is geen optie", aldus Hamer.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

42 minuten geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

16 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

19 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

20 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

20 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

21 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

22 uur geleden