Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamer: coalitieonderhandelingen moeten half augustus beginnen

Hamer: coalitieonderhandelingen moeten half augustus beginnen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer adviseert om de partijleiders van VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, een "document op hoofdlijnen" op te laten stellen dat als basis moet dienen voor een nieuw regeerakkoord. De onderhandelingen daarover moeten dan half augustus echt beginnen, aldus Hamer in haar eindverslag.

De informateur stelt vast dat er zes partijen zijn die "bereidheid hebben getoond tot een coalitie te komen zonder elkaar bij voorbaat uit te sluiten". Dat zijn VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Maar welke combinatie dan precies moet gaan onderhandelen is door de sterk uiteenlopende voorkeuren nog niet te zeggen.

Zo wil de VVD niet zonder het CDA regeren, en niet met zowel de PvdA als GroenLinks. Ook de christendemocraten sluiten samenwerking met beide linkse partijen uit. De voorkeur van VVD en CDA ligt bij de voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie. Die partij sluit regeringsdeelname niet op voorhand uit, maar wil pas aanschuiven als eerst andere mogelijkheden zijn verkend.

Verantwoordelijkheid nemen

D66 zit niet te wachten op weer een coalitie met de ChristenUnie en wijst op grote onderlinge verschillen op het gebied van medische ethiek, emancipatie en persoonlijke vrijheden. De sociaal-liberalen willen juist wel graag met de PvdA en GroenLinks aan tafel, om tot een zo progressief mogelijk kabinet te komen dat ook nog zou kunnen rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.

Deze impasse "kan geen eindpunt zijn", schrijft Hamer in haar eindverslag. "Het is daarom van groot belang dat de twee grootste partijen, beide winnaars van de verkiezingen, verantwoordelijkheid nemen voor het vervolg van het proces en er door hen een stap wordt gezet om te komen tot een meerderheidscoalitie."

Alle zes de betrokken partijen kunnen zich volgens Hamer vinden in het voorstel om VVD en D66 een proeve van een regeerakkoord te laten schrijven. Andere partijen kunnen dan besluiten of zij daarbij aan kunnen sluiten. Rutte en Kaag moeten wat Hamer betreft begeleiding krijgen van een door de Tweede Kamer aan te stellen informateur. Of zij die rol zelf wil vervullen, laat zij in het midden.

Meer uit Politiek

Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

11 uur geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

13 uur geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

17 uur geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

18 uur geleden
Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

1 dag geleden
Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

1 dag geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiën rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

1 dag geleden