Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamas ziet nieuwe steun VS als 'groen licht' voor agressie Israël

Hamas ziet nieuwe steun VS als 'groen licht' voor agressie Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. "Deze steun, die in strijd is met het internationaal recht, is een vrijbrief en geeft groen licht aan de zionistische extremistische regering van Israël om de brutale agressie tegen ons volk voort te zetten", aldus de Palestijnse beweging.

Het Huis van Afgevaardigden ging zaterdag akkoord met een pakket van 26 miljard dollar (zo'n 24,4 miljard euro) voor Israël. Dat is met name bedoeld voor de versterking van de luchtafweer. 9,1 miljard dollar is voor humanitaire behoeften. De Amerikaanse Senaat moet de steun nog goedkeuren.

Washington is al Israëls grootste wapenleverancier. Wel spreekt de Amerikaanse president Joe Biden zich steeds kritischer uit over het Israëlische beleid in Gaza. Hij is bijvoorbeeld tegen een grootschalige aanval op Rafah.

Dankwoord Netanyahu

Desondanks interpreteert Hamas de aanstaande toezegging van miljarden dollars als een fiat voor de Israëlische oorlogsvoering. "Wij beschouwen deze stap als een bevestiging van de officiële Amerikaanse medeplichtigheid en partnerschap in de uitroeiingsoorlog die het fascistische bezettingsleger voert tegen ons Palestijnse volk in de Gazastrook."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dankte de VS na de goedkeuring van het Huis en verklaarde dat de wet aantoont dat de Amerikanen Israël en "de westerse beschaving" steunen.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

40 minuten geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

7 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

8 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

9 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

9 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden