Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamas: Palestijnen moeten 'opstaan en marcheren' na 'bloedbad'

Hamas: Palestijnen moeten 'opstaan en marcheren' na 'bloedbad'

RAFAH (ANP/AFP) - Hamas heeft Palestijnen zondag opgeroepen "op te staan en te marcheren" in reactie op "het bloedbad" dat het Israëlische leger volgens de Palestijnse beweging heeft aangericht met zijn luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen er tenten in brand. Daarbij kwamen volgens Palestijnse gezondheids- en civiele hulpdiensten minstens 35 mensen om het leven.

"In het licht van het afschuwelijke zionistische bloedbad dat vanavond werd aangericht door het criminele bezettingsleger, gericht op de tenten van ontheemden, roepen we ons volk op de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem, de bezette gebieden en in het buitenland op om massaal op te staan en boos te marcheren tegen het aanhoudende zionistische bloedbad tegen ons volk," stelt Hamas in een verklaring.

Ook het kantoor van de Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigt Israël ervan het vluchtelingenkamp opzettelijk als doelwit te hebben gekozen en spreekt van een "afschuwelijk bloedbad".

Het Israëlische leger bevestigt dat het een complex in Rafah heeft getroffen, "waarin belangrijke Hamas-terroristen actief waren". Het was derhalve een aanval met "legitieme doelstellingen onder internationaal recht", waarbij gebruik werd gemaakt van "nauwkeurige munitie op basis van nauwkeurige inlichtingen", aldus het leger. Dat voegde er wel aan toe dat het "op de hoogte is van berichten die erop wijzen dat, als gevolg van de aanval en de brand die daardoor ontstond, meerdere burgers in het gebied gewond zijn geraakt". Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan, aldus het Israëlische leger.

Meer uit Buitenland

Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

19 minuten geleden
Dode en gewonden bij explosie munitie op Tsjechische basis

PRAAG/BRNO (ANP/RTR) - Bij een explosie van munitie is een Tsjechische militair omgekomen en zijn acht anderen gewond geraakt. Dit gebeurde op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

23 minuten geleden
Gewonden na explosie op trainingslocatie leger Tsjechië

PRAAG (ANP/RTR) - Negen Tsjechische militairen zijn maandag gewond geraakt na een ontploffing van munitie. De explosie deed zich voor op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

3 uur geleden
Poetin dinsdag naar Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag naar Noord-Korea, maakte het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend. Hij blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam.

4 uur geleden
VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

4 uur geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

5 uur geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

GENÈVE/RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

5 uur geleden