Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

In een verklaring zegt Hamas dat Israël met de beschuldigingen over verkrachting onder meer het beeld van het Palestijnse verzet wil verdraaien en demoniseren. De "nazistische zionistische bezetting" probeert ook "geruchten en leugens tegen het verzet te verspreiden in een wanhopige poging het beeld te verdoezelen dat de wereld zag van de menselijke en morele omgang met gevangenen en hun goede verzorging, waarvan een aantal vrijgelaten gevangenen getuigden", aldus Hamas verder op het sociale medium Telegram.

Hamas roept "alle media en agentschappen op om voorzichtig te zijn en niet in de val te trappen van de leugens en tendentieuze propaganda van de bezetting, en om alle informatie te verifiëren, om de waarheid te beschermen en te behouden".

Bewijsmateriaal

Ondertussen demonstreerden tientallen Joodse vrouwen en aanhangers voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York om aandacht te vragen voor de brute aanval van Hamas van 7 oktober, waarbij tientallen vrouwen en kinderen werden gegijzeld.

Betogers droegen spandoeken met de tekst "verkrachting is verkrachting", terwijl sprekers de VN verweten passief te zijn gebleven wat betreft de mishandeling van Israëlische vrouwen. "We zijn hier om Israëlische vrouwen te steunen die op brute wijze zijn verkracht. Zij verdienen de steun van andere vrouwen. Elke andere aanval op vrouwen zou worden behandeld als een misdaad", zei voormalig Amerikaans parlementslid Carolyn Maloney.

De Israëlische autoriteiten onderzoeken bewijsmateriaal van seksueel geweld, variërend van vermeende groepsverkrachtingen tot verminking van lijken.

Meer uit Buitenland

Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

2 minuten geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

15 minuten geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

18 minuten geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

1 uur geleden
EU-regels aangenomen tegen juridisch afdreigen van actievoerders

STRAATSBURG (ANP) - Journalisten, activisten en academici worden met een nieuwe EU-wet beter beschermd tegen onterechte rechtszaken die zijn bedoeld om hen de mond te snoeren. Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met de wetgeving.

1 uur geleden
Zelensky in Saudi-Arabië om te praten over uitruil gevangenen

RIYAD (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is dinsdag aangekomen in Saudi-Arabië. Hij is in het land om onder meer gesprekken te voeren over de uitruil van krijgsgevangenen tussen Oekraïne en Rusland.

2 uur geleden
Rusland claimt verwoesting Abrams-tank uit VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft op het slagveld in Oekraïne een Amerikaanse Abrams-tank vernietigd, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijke tank is verwoest in de oorlog.

3 uur geleden