Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

Erdogan is al jaren een fel tegenstander van het Israëlische beleid jegens de Palestijnen."Ik zal zo lang als God me geeft de Palestijnse strijd verdedigen en een stem zijn van het onderdrukte Palestijnse volk", zei Erdogan die Hamas een verzetsbeweging noemt. Hij beschouwt Israël als een terroristische staat die volkerenmoord pleegt op de Palestijnen.

De vorige keer dat Erdogan Haniyeh officieel onthaalde was in het presidentieel paleis in Ankara in juli. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan sprak woensdag in Qatar met Haniyeh. Hij vroeg hem onder meer zich duidelijk uit te spreken over 'de tweestatenoplossing'. De internationale gemeenschap streeft al lang naar een Palestijnse staat naast Israël. Daar moet Israël dan de bezette Palestijnse gebieden voor opgeven.

Het Dolmabahce-paleis uit de achttiende eeuw was de residentie van zes Ottomaanse sultans. Palestina was 400 jaar lang deel van het Ottomaanse rijk.

Meer uit Buitenland

Brussel treedt op tegen Facebook en Insta uit angst verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de eisen van de nieuwe Europese Digitale Dienstenwet (DSA).

48 minuten geleden
China 'verdrijft' schepen Filipijnse kustwacht met waterkanon

MANILLA/BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Filipijnen melden dat twee Filipijnse schepen door een waterkanon van de Chinese kustwacht zijn geraakt. Een van de boten zou hierdoor schade hebben opgelopen. De Chinese kustwacht meldt dat het twee schepen heeft "verdreven" uit het betwiste gebied.

2 uur geleden
Palestijnse rivalen Fatah en Hamas hielden overleg in Beijing

BEIJING (ANP/AFP) - Afvaardigingen van de Palestijnse rivaliserende bewegingen Fatah en Hamas hebben in Beijing met elkaar gesproken, meldt China. Volgens woordvoerder van Buitenlandse Zaken Lin Jian voerden ze "diepgaande en openhartige gesprekken" om zich met elkaar te verzoenen.

2 uur geleden
Universiteit VS schorst studenten om pro-Palestijns protest

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Columbia University in New York is maandag begonnen met het schorsen van studenten die weigeren hun tenten op de campus af te breken. Studenten hadden een tentenkamp opgezet van waaruit ze protesteerden tegen de aanvallen van Israël in de Gazastrook.

7 uur geleden
Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

CAÏRO (ANP/RTR) - Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat. Egyptische inlichtingenbronnen laten aan persbureau Reuters weten binnen twee dagen een respons te verwachten van de Palestijnse organisatie.

10 uur geleden
Doden bij raketaanval op Oekraïense stad Odesa

ODESA (ANP/RTR/AFP) - Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense havenstad Odesa aan de Zwarte Zee zijn zeker vier doden gevallen. Er zijn ook bijna dertig gewonden, onder wie twee kinderen en een zwangere vrouw. Volgens de gouverneur zijn vier mensen er ernstig aan toe.

15 uur geleden
Gerard Depardieu in oktober voor rechter voor seksueel misbruik

PARIJS (ANP) - Acteur Gerard Depardieu moet in oktober voor de rechter verschijnen voor aanklachten wegens seksueel misbruik. Dat heeft het parket van Parijs maandagavond gemeld. Het gaat om incidenten die in 2021 plaatsvonden. De 75-jarige acteur kreeg de dagvaarding toen hij werd vrijgelaten na een verhoor, melden Franse media.

15 uur geleden