Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hamas eist verantwoordelijkheid op voor schietpartij Jeruzalem

Hamas eist verantwoordelijkheid op voor schietpartij Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke schietpartij bij een bushalte in Jeruzalem. De groepering roept in een verklaring op tot "escalatie" en spreekt van een natuurlijke reactie op "misdaden van de bezetters in de Gazastrook en tegen kinderen in Jenin".

Bij de schietpartij van donderdagochtend vielen drie doden en zes gewonden. De twee schutters zijn ter plaatse doodgeschoten. Volgens de Israëlische president Isaac Herzog is de aanval een voorbeeld van de "eindeloze oorlog die we voeren tegen terroristische organisaties, met name Hamas".

Het geweld volgde kort na de verlenging van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas, die over de Gazastrook heerst, en een dag na de dood van twee Palestijnse kinderen in Jenin. De kinderen werden in die stad op de Westelijke Jordaanoever doodgeschoten door het Israëlische leger. Daar kwamen in de afgelopen weken ook al kinderen om het leven door Israëlisch geweld.

De op 7 oktober uitgebroken oorlog gaat gepaard met onrust en incidenten in andere Palestijnse gebieden. Twee Israëlische soldaten liepen donderdag lichte verwondingen op toen ze door een auto werden geramd bij een controlepunt op de Westelijke Jordaanoever. Het leger zegt dat de dader is "neergeschoten en geneutraliseerd" en dat in de omgeving wordt gezocht naar meer verdachten.

Meer uit Buitenland

Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

1 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

1 uur geleden
Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

5 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

6 uur geleden
Amerikaanse Senaat keurt wet goed, shutdown voorkomen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de wetgeving waardoor de federale overheid geld kan blijven uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden had eerder op donderdag al voor gestemd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden die het moet ondertekenen.

6 uur geleden
Guterres: dodelijk geweld bij voedselhulp Gaza vereist onderzoek

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de VN wil een onafhankelijk onderzoek naar het doden van meer dan honderd mensen die humanitaire hulp zochten bij een konvooi met hulpgoederen in Gaza. Guterres zei donderdag "geschokt" te zijn door deze gebeurtenis.

6 uur geleden
Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

8 uur geleden