Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halverwege 2020 doet 1 op de 12 jongeren beroep op jeugdzorg

Halverwege 2020 doet 1 op de 12 jongeren beroep op jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Ruim 1 op de 12 jongeren heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een beroep gedaan op enige vorm van jeugdzorg, zoals jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Het CBS heeft becijferd dat in het eerste halfjaar 356.000 jongeren tot 23 jaar speciale ondersteuning kregen. Het statistiekbureau tekent wel aan dat het om voorlopige cijfers gaat, die een daling van 6 procent te zien geven ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. Toen ontvingen 378.000 jongeren jeugdzorg. Aan de daling kunnen nog geen conclusies worden verbonden. In voorgaande jaren bleken de definitieve cijfers volgens het CBS namelijk 5 tot 6 procent hoger uit te vallen dan de voorlopige resultaten.

Uit de cijfers komt naar voren dat meer 18-plussers aanspraak maken op jeugdzorg, ook al is die met name bedoeld voor jongeren tot 18 jaar. Jeugdhulp en jeugdreclassering zijn echter tot het 23e levensjaar mogelijk. Ruim 16.000 jongeren van 18 jaar en ouder deden daarop een beroep. De stijging zit 'm vooral bij de pleegzorg voor hulp aan jongeren die niet (meer) thuis kunnen wonen.

Het CBS signaleert verder grote landelijke verschillen en de jeugdondersteuning. Zo blijft het percentage jeugdzorg aan jongeren in onder meer Staphorst, Edam-Volendam en Urk beperkt tot ruim 4 procent. In plaatsen als Tiel, Veendam en Heerde is dat 12 procent of meer. Naar verhouding zijn er veel gemeenten in Limburg en in het noordoosten van Nederland waar meer dan 10 procent van de jongeren zich wendt tot de jeugdzorg. Het statistiekbureau ziet meerdere oorzaken voor deze regionale verschillen, zoals sociale en economische omstandigheden, maar ook het gemeentelijk beleid.

Ook het coronavirus speelt de jeugdzorg parten. Er werden het eerste halfjaar van 2020 minder nieuwe jeugdhulptrajecten begonnen dan in dezelfde periode vorig jaar en verder zijn er minder jeugdhulptrajecten beƫindigd. Er valt volgens het CBS een opvallende daling in april en mei te zien, en in mindere mate ook nog in juni. Dit hangt mogelijk samen met de uitbraak van corona, en de daarmee samenhangende maatregelen.

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

6 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

6 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

6 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

11 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

12 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

15 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

15 uur geleden