Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halvering aantal reizigers zadelt Rotterdamse RET op met verlies

Halvering aantal reizigers zadelt Rotterdamse RET op met verlies

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse ov-bedrijf RET heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van dik 11 miljoen euro. De onderneming zag de passagiersstroom in trams, metro's en bussen bijna halveren, wat voor lagere opbrengsten zorgde. In totaal checkten 95 miljoen reizigers in bij het bedrijf, 46 procent minder dan in topjaar 2019.

Algemeen directeur Maurice Unck spreekt van een "ongekende dip" na jaren van recordgroei. De eerste maanden van 2020 verliepen volgens hem nog voorspoedig met meer reizigers en meer klanttevredenheid. Maar toen het virus toesloeg daalden de reizigersstroom naar 15 tot 20 procent van de gebruikelijke aantallen, waarna de aantallen geleidelijk aan weer toenamen. Nu vervoert de RET zo'n 40 tot 50 procent van zijn normale passagiersaantallen.

De totale opbrengsten vorig jaar bedroegen 470 miljoen euro, waar dat een jaar eerder 488 miljoen euro was. De opbrengsten uit kaartverkoop waren 145 miljoen euro, een daling van 62 miljoen euro ten opzichte van 2019. Daarbij had het bedrijf vooraf juist gerekend op verdere groei. De overige inkomsten, een combinatie van onder andere exploitatiebijdragen en werk dat de RET uitvoert in opdracht van derden, waren 325 miljoen euro. Daar zat ook 71,2 miljoen euro noodsteun van de overheid bij.

Ondanks de crisis bleef de RET investeren in projecten om de dienstverlening te verbeteren en uit te breiden. Zo werden 42 nieuwe duurzame bussen gekocht. Verder zette het bedrijf in op samenwerking met aanbieders van deelscooters en -fietsen en werd gewerkt aan de keervoorziening bij Pijnacker, die het mogelijk maakt om de metrofrequentie tussen Pijnacker en Rotterdam Centraal in de spits te verdubbelen.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

22 minuten geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

45 minuten geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

49 minuten geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

53 minuten geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

1 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

2 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

2 uur geleden