Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

BILTHOVEN (ANP) - De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

Omikron leidt dus al met al een halve dag sneller tot klachten. Die periode tussen de eerste ziektedag van de bron en de eerste ziektedag van de geïnfecteerde wordt het "serieel interval" genoemd. Die kan afwijken van de incubatietijd, want dat is de tijd die verstrijkt tussen het oplopen van het virus en het ontwikkelen van symptomen.

De RIVM-onderzoekers analyseerden gegevens over coronabesmettingen in december, toen zowel de omikronvariant als de deltavariant rondgingen. Ze keken specifiek naar besmettingen binnen huishoudens.

Verspreiding

Het kortere interval is een van de verklaringen voor het feit dat omikron in een hoger tempo rondgaat dan delta, schrijven de onderzoekers. Ze hebben hun resultaten nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, maar wel openbaar gemaakt op de zogeheten preprintserver MedRxiv. Eerdere onderzoeken maakten al duidelijk dat omikron beter in staat is de verdedigingslinie van het immuunsysteem te omzeilen dan zijn voorgangers en simpelweg besmettelijker is.

De mutaties die het virus heeft ondergaan, hebben ook iets positiefs opgeleverd voor mensen: besmettingen met omikron leiden minder vaak tot ziekenhuisopname dan de deltavariant. Het Outbreak Management Team (OMT) gaat op basis van internationale studies uit van een 40 tot 60 procent lager risico. Bovendien kunnen patiënten met omikron gemiddeld sneller het ziekenhuis weer verlaten. De kans dat iemand die met omikron is opgenomen op de intensive care belandt, wordt voorlopig zo'n 50 procent lager ingeschat.

Meer uit Gezond

Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

5 uur geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 dag geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

1 dag geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

2 dagen geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

2 dagen geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

2 dagen geleden