Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema: zou elegant zijn als Bosma slavernij-excuses herhaalt

Halsema: zou elegant zijn als Bosma slavernij-excuses herhaalt

AMSTERDAM (ANP) - Het zou "buitengewoon elegant" zijn als Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de opvatting van het parlement over excuses voor het slavernijverleden nog eens zou herhalen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad.

"De Kamer adviseerde in een brief aan de premier om als regering excuses te maken voor de rol in het slavernijverleden. Aangezien dat de opvatting van de Tweede Kamer is, zou ik het buitengewoon elegant vinden als de voorzitter die opvatting van de Kamer nog een keer herhaalt."

Halsema vindt wel dat Bosma welkom is bij de herdenking van het slavernijverleden, omdat er volgens haar onderscheid moet worden gemaakt tussen een instituut en een persoon. "De voorzitter van de Kamer moet daarom verschijnen als symbool van de Kamer."

Groot belang

Tegelijkertijd benoemde de burgemeester het "onterecht en pijnlijk" te vinden "wat de zwarte gemeenschap is aangedaan door middel van uitspraken". Ze benadrukte verder het van groot belang te vinden dat de herdenking op 1 juli in "grote waardigheid" en "met respect" kan plaatsvinden.

Tijdens een eerdere vergadering zei Halsema al dat het belangrijk is dat het hoogste orgaan van ons land, het parlement, vertegenwoordigd is bij nationale herdenkingen. "Ik vind dat je dat niet politiek moet maken", zei ze toen. "Deze keer is het deze voorzitter, de volgende keer is het een volgende voorzitter."

Op 19 december 2022 maakte premier Mark Rutte namens de regering excuses voor het slavernijverleden. Op 1 juli vorig jaar deed koning Willem-Alexander dat ook tijdens de slavernijherdenking in het Oosterpark.

Herdenking

Deze week vroegen meerdere organisaties de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee om niet Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. Volgens de organisaties "onteert" Bosma de plechtigheid, gezien zijn uitspraken uit het verleden. Het NiNsee heeft Bosma vervolgens gevraagd "te reflecteren" op zijn eerdere uitspraken en "een gebaar" te maken.

In zijn rol als PVV-Kamerlid keerde Bosma zich eerder tegen het opzetten van een fonds voor bewustwording over het slavernijverleden. Hij sprak onder meer over "slavernijgedram". Volgens de briefschrijvers heeft Bosma bovendien een "reputatie van racisme".

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

8 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

10 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

12 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somaliƫ, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

12 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geƫist.

12 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

12 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

14 uur geleden