Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema wil uitzetting Marokkaanse zusjes voorkomen

Halsema wil uitzetting Marokkaanse zusjes voorkomen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft er bij staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Veiligheid en Justitie) op aangedrongen twee zusjes niet uit te zetten naar Marokko. De 21-jarige Najoua en 24-jarige Sofia Sabbar deden hun verhaal donderdagmiddag in de gemeenteraad. De ongedocumenteerde vrouwen wonen al bijna hun hele leven in Amsterdam, maar moeten mogelijk het land uit.

In een emotioneel betoog vroegen de zusjes de burgemeester en raad om hulp. Ze vertelden dat ze al 25 keer zijn verhuisd vanwege hun status. "Ik woon al bijna 20 jaar in Nederland en ken niks anders dan de Nederlandse taal en cultuur", zei Sofia. Ze willen graag studeren, maar kunnen zich niet inschrijven bij een universiteit.

Halsema zei dat ze eerder al contact heeft gehad met Najoua en Sofia en noemde ze "voorbeeld-Amsterdammers". "Ik vind dat ze ook echt bij de stad horen." Ze benadrukte dat de vrouwen te maken hebben met landelijke regelgeving en dat de gemeente hier geen zeggenschap over heeft. "We kunnen wel ons er tegen keren en duidelijk maken dat we in dit bijzondere geval moeite hebben met de wet", zei ze.

De burgemeester heeft contact gezocht met de staatssecretaris om haar op de zaak te wijzen. De Staat is volgens Halsema zelf in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van de rechter die oordeelde dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de zusjes ten onrechte heeft afgewezen voor een verblijfsvergunning. "De Staat staat het daarin ook vrij om zelf keuzes te maken."

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 week geleden
Marokko is een heel mooi land
bung 87 1 week geleden
gewoon uitzetten. de wet respecteren. marokko is veilig dus............
Zeeuw uut Zeeland 1 week geleden
De laksheid van instanties. Als niet binnen een jaar duidelijkheid bestaat dan moet je maar gewoon Nederlandse nationaliteit krijgen. Mensen zijn veel te lang in onzekerheid, Niet na 15 jaar komen joh je moet het land uit!
wispelhuis 1 week geleden
Wát een gevoelloze opmerking! Deze mensen wonen al praktisch hun hele leven lang in Nederland. Ze zijn inmiddels dus allang Nederlands.
Braspenning 1 week geleden
Wat hier niet thuis hoort terug naar eigen land geen pardon ook niet van een burgemeester

Meer uit Binnenland

Catshuisberaad in teken van eerste stap in beoogde versoepelingen

DEN HAAG (ANP) - Een deel van het demissionaire kabinet overlegt zondagmiddag of het mogelijk is om eind april een begin te maken met een beoogd openingsplan, waaronder een heropening van terrassen. De meest bij de coronacrisis betrokken bewindslieden laten zich in het Catshuis daartoe op de hoogte stellen over de laatste ontwikkelingen met het virus door onder anderen Jaap van Dissel van het RIVM. Tot nu toe werden beoogde versoepelingen steeds uitgesteld.

3 uur geleden
Madurodam blij met 'proefopening' ondanks tekort aan testlocaties

DEN HAAG (ANP) - Het Haagse miniatuurstadje Madurodam is zaterdag een van de attracties die onder bepaalde voorwaarden open mogen zijn voor het publiek. "Het is een prachtige dag. Het weer werkt enorm mee en we hebben vandaag 1100 á 1200 gasten, 75 procent van wat is toegestaan", aldus directeur Sander Gielen. Maar dat vrijwel alle coronatestlocaties in Den Haag en omgeving vol zitten, helpt volgens hem niet.

17 uur geleden
Gevangenen belden met verboden nummers door programmeerfout

DEN HAAG (ANP) - Een onbekend aantal gevangenen heeft maandenlang kunnen bellen met nummers die normaal gesproken zijn geblokkeerd. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving van de Limburgse omroep L1.

18 uur geleden
Acht Rhodos-reizigers Sunweb in quarantaine

DEN HAAG (ANP) - Acht van de reizigers die met Sunweb op proefvakantie zijn op Rhodos zijn in quarantaine gegaan. Dat maakte Sunweb bekend. Vier van hen zijn mogelijk besmet met het coronavirus. Uit de PCR-test van vrijdag kon volgens Sunweb niet met zekerheid worden gezegd of deze reizigers positief of negatief waren. Zij worden later op zaterdag opnieuw getest. De kamergenoten van de vier blijven uit voorzorg ook in quarantaine.

18 uur geleden
'Actie nodig om achterstanden in zedenzaken tegen te gaan'

DEN HAAG (ANP) - De achterstanden in zedenzaken zijn enorm en slachtoffers moeten soms wel langer dan een of twee jaar wachten totdat de politie hun zaak oppakt. Dat melden Slachtofferhulp Nederland en de stichting Landelijk Advocatennetwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS) die hier onderzoek naar hebben gedaan. Ze roepen op tot actie.

18 uur geleden
Voorzitter Rouvoet noemt kritiek op GGD 'klap in het gezicht'

UTRECHT (ANP) - Voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR, het samenwerkingsverband van de 25 GGD'en in Nederland, noemt de stevige kritiek in een zaterdag verschenen onderzoek over het functioneren van de GGD'en "een klap in het gezicht van al onze medewerkers". Rouvoet reageert met ingehouden boosheid op de conclusies in het onderzoek van het AD. "We zijn al ruim een jaar een brand aan het blussen en apetrots op wat we neergezet hebben, ondanks alle bezuinigingen en de complexe infrastructuur. We zijn erin geslaagd om steeds weer op te schalen. Een groot compliment voor de flexibiliteit van de GGD'en zou op zijn plaats zijn."

19 uur geleden
Dachauherdenking bij monument in Amsterdamse Bos zonder publiek

AMSTERDAM (ANP) - In het Amsterdamse Bos wordt zaterdag om 12.00 uur de bevrijding herdacht van het concentratiekamp Dachau. Vanwege de coronamaatregelen is de herdenking bij het nationaal Dachaumonument zonder publiek.

1 dag geleden