
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".
Volgens Halsema is een grens "echt in zicht" wat betreft het aantal mensen met psychische problemen dat in toch al kwetsbare wijken woont. Die mensen zijn volgens haar vaak aangewezen op sociale woningbouw en komen dan ook in wijken terecht met veel sociale woningbouw. Volgens Halsema is dat ook een gevolg van zogenoemde vermaatschappelijking van de zorg. "De gedachte dat mensen moeten kunnen meedoen in de samenleving. Niet opgesloten zitten in de bossen voor hun hele leven."
Halsema geeft in De Telegraaf aan dat dat op zich een mooie gedachte is, maar dat er dan wel voldoende zorg en begeleiding moet zijn voor die mensen. En daar ontbreekt het volgens haar aan. De burgemeester vindt het voor sommige mensen dan ook beter dat ze naar "collectieve voorzieningen" gaan, "waarin mensen met lichte drang kunnen worden opgenomen, beschermd en behandeld".
De burgemeester pleit in de krant onder meer voor het terugdringen van de wachtlijsten in de jeugdzorg en voor het versterken van de politie in de wijken. Daarnaast wil ze ook dat de gemeentelijke gezondheidsdienst, de geestelijke gezondheidszorg, de gemeente en politie beter gaan samenwerken in dossiers van mensen met psychische problemen. Maar daarvoor is volgens haar aanpassing van de privacywet nodig.
Ook roept Halsema in De Telegraaf minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie op migranten die zijn uitgeprocedeerd daadwerkelijk uit te zetten. En als ze daar niet in slaagt om de gemeenten niet in de steek te laten. Daarmee doelt ze op de bed-bad-broodregeling, die het kabinet wil stopzetten. Met die regeling bieden steden ongedocumenteerden onderdak aan. Halsema vreest dat de "psychische en sociale problemen heel snel verergeren" als die mensen geen dak meer boven hun hoofd hebben.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
5 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
5 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
7 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
8 uur geleden