Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema verandert mening over gekozen burgemeesters

Halsema verandert mening over gekozen burgemeesters

AMSTERDAM (ANP) - Femke Halsema heeft haar mening over het gekozen burgemeesterschap bijgesteld. Als Kamerlid van GroenLinks was de burgemeester geen voorstander van het kiezen van een burgemeester, maar nu denkt ze dat "het voor de onafhankelijkheid van een burgemeester ook goed kan zijn om een eigen mandaat te hebben".

Die uitspraak deed Halsema in een interview in de podcast Damsko, toen ze werd gevraagd of de volgende burgemeester gekozen zou moeten worden. "Ik was vroeger nooit een voorstander van een gekozen burgemeester omdat ik altijd bang was dat dat tot een beauty contest zou leiden. Maar ik merk dat ik daar langzaam maar zeker in verschuif", aldus Halsema.

Burgemeesters worden in Nederland benoemd door de koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ook wel 'de Kroon'. De minister kan de aanbeveling voor benoeming of ontslag alleen om zwaarwegende redenen weigeren, maar in de praktijk gebeurt dat vrijwel nooit.

Na een wijziging van de grondwet in december 2018 zijn in een aantal gemeenten, waaronder Leiden, Utrecht en Eindhoven, wel burgemeestersreferenda gehouden, waarin de bevolking kon kiezen tussen twee kandidaten. Vanwege de beperkte keuze en lage opkomst worden die referenda echter niet meer toegepast.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 9 maanden geleden
kiezen? dus weg met halsema.

Meer uit Binnenland

Nederland blijft week langer rood op Europese coronakaart

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en andere landen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. De kaart wordt wel iets minder vurig, door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen. Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van Nederland na komende donderdag op rood.

6 uur geleden
Opnieuw drukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed inmiddels geleden. Sinds ongeveer 15.00 uur neemt de ergste vertraging op de Europese wegen af.

9 uur geleden
ANWB verwacht verkeersdrukte in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het deze zondag druk zal zijn op de wegen in Duitsland. Dat komt vooral door vakantiegangers die terug naar huis gaan. De files ontstaan naar verwachting zowel richting het noorden als naar het zuiden.

13 uur geleden
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien op zondag

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat er zondagochtend van het westen uit buien het land binnentrekken die in de loop van de middag steeds actiever worden.

20 uur geleden
Zwarte Zaterdag in Frankrijk loopt op z'n eind

DEN HAAG (ANP) - De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

1 dag geleden
Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

1 dag geleden
Haven Rotterdam begint vaccinatie alle zeevarenden

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

1 dag geleden