Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema stuurt VN-rapporteur Melzer brief over politiegeweld

Halsema stuurt VN-rapporteur Melzer brief over politiegeweld

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft VN-rapporteur Nils Melzer een brief gestuurd na zijn kritiek op het optreden van de Nederlandse politie tijdens coronaprotesten. Dat meldt Halsema in een brief aan de gemeenteraad over de verboden coronademonstratie op het Museumplein van 2 januari.

Halsema heeft de rapporteur in haar brief gewezen op het "beheerste en rechtstatelijke optreden van de Amsterdamse politie bij demonstraties" en "het belang om bij een incident op basis van gedegen en gewogen informatie te oordelen". Ook heeft ze Melzer "verzekerd van onze vanzelfsprekende bereidheid tot ondersteuning mocht hij tot een onderzoek besluiten".

De speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling plaatste een dag na het Amsterdamse protest tweets waarin hij politiegeweld in Nederland hekelde. Daarbij plaatste hij een filmpje van maart vorig jaar waarin te zien is hoe de mobiele eenheid op het Malieveld in Den Haag een man slaat die op de grond ligt. Ook deelde hij een video van een politiehond die een man grijpt in de buurt van het Museumplein op 2 januari. Hij riep getuigen van politiegeweld op om bewijs aan te leveren in aanloop naar een bezoek dat hij dit jaar wil brengen aan Nederland en andere Europese landen.

Officiële klacht

De Nederlandse politiebonden dienden vorige week een officiële klacht in tegen Melzer. Ze vinden dat de rapporteur voorbarige conclusies trok. Ook is hij volgens de bonden bevooroordeeld en daardoor niet meer geloofwaardig.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de demonstratie tegen de coronamaatregelen op 2 januari, omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook was de verwachting dat er zo'n 25.000 deelnemers naar het Museumplein zouden komen, waardoor de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd zou kunnen worden. "Aangezien de driehoek niet tot afspraken met de organisator kon komen werd de vrees voor de volksgezondheid en wanordelijkheden groter en had ik geen andere mogelijkheid meer dan de demonstratie te verbieden", aldus Halsema in de raadsbrief.

Bij het protest werden ondanks het verbod op het drukste moment zo'n 10.000 mensen geteld. Toen demonstranten weigerden het plein te verlaten, trad de politie op door een ME-linie te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en heeft een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Er werden dertig mensen aangehouden en vier agenten raakten gewond.

Meer uit Binnenland

Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Wim Groeneweg, voorzitter van politievakbond ACP, vindt het na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA "tijd worden dat de KNVB en voetbalclubs hard optreden". Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

21 minuten geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

37 minuten geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

1 uur geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

2 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

2 uur geleden
Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

DEN BOSCH (ANP) - Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

3 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

3 uur geleden