Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema: optreden ME is proportioneel geweest

Halsema: optreden ME is proportioneel geweest

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid (ME) heeft tijdens de rellen op het Amsterdamse Museumplein proportioneel opgetreden. Dat zei burgemeester Femke Halsema tegen de gemeenteraad. "Leuk is het nooit als er geweld wordt gebruikt", benadrukte zij. Maar volgens Halsema is de politie zorgvuldig te werk gegaan. "Met mate, vastbesloten en zeer fatsoenlijk. Daar ben ik heel erg trots op." De politie verdient volgens haar dan ook een "énorm compliment".

"We hebben gezien dat het gezag functioneert. De politie is overal bijtijds aanwezig en grijpt in." De burgemeester is het dan ook niet eens met kritiek die er is op het optreden van de ME. "Het ging om demonstraties die op die locatie niet waren toegestaan. Iedereen die op het Museumplein was, wist dat. Daar zijn ze niet een keer, maar wel tien keer aan herinnerd." Volgens Halsema is bij herhaling aan de aanwezigen gevraagd te vertrekken.

De burgemeester maakte een onderscheid tussen de relschoppers die de afgelopen twee zondagen de confrontatie met de politie zochten op het Museumplein en de raddraaiers maandagavond in Oost en dinsdag in Osdorp. Zo kwamen er op het Museumplein behalve mensen die hun diepe onvrede over het coronabeleid wilden uiten volgens Halsema ook "harde kern relschoppers". "Hooligans uit verschillende delen van het land. En dan heb je meelopers, die in grote mate ook niet uit Amsterdam afkomstig waren maar die nieuwsgierig zijn en zich erin laten zuigen". Bij de ongeregeldheden in de buurten betrof het vooral jongvolwassenen uit de buurten zelf.

Lof voor buurtbewoners

Zowel Halsema als de raad sprak lof uit voor de buurtbewoners die de afgelopen dagen hebben helpen voorkomen dat er meer rellen zouden uitbreken. Zo gingen de afgelopen dagen op meerdere plekken buurtvaders en -moeders, jongerenwerkers en andere vrijwilligers de straat op om jongeren die uit waren op ongeregeldheden naar huis te sturen.

Op vragen vanuit de raad over de chique P.C. Hooftstraat, waar ondernemers uit vrees voor plunderingen komend weekend hun winkels hebben gebarricadeerd, zei Halsema dat dit niet de bedoeling is. Door het dichttimmeren van winkels gaan straten er volgens haar onveilig uitzien. Ze heeft begrip voor de zorgen van ondernemers. "Dat is iets anders dan zeecontainers op de stoep zetten en enorme barricades opwerpen van betonblokken, waardoor iemand die slecht ter been is niet meer over de stoep kan lopen. We hebben dringend gevraagd dit niet te doen en weg te halen."

Meer uit Binnenland

Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

2 uur geleden
Syrische Nederlanders soms minder goed af dan in eerste jaren

DEN HAAG (ANP) - Syrische Nederlanders zijn op sommige gebieden minder goed af dan de eerste jaren na aankomst, blijkt uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerdere onderzoeken lieten zien dat de positie van Syrische statushouders in de eerste paar jaar na hun aankomst vooruitging.

5 uur geleden
Halsema: Erwin Olaf was Hollandse Meester van de moderne tijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad stilgestaan bij het overlijden van fotograaf Erwin Olaf. "Onze stad heeft een fotograaf verloren. Een kunstenaar die we kunnen beschouwen als een Hollandse Meester van de moderne tijd", aldus de burgemeester.

12 uur geleden
Dibbits: Olaf was gezichtsbepalend voor fotografie in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, noemt de overleden Erwin Olaf "gezichtsbepalend voor de fotografie in Nederland".

14 uur geleden
Documentaire over overleden fotograaf Erwin Olaf op NPO 2

HILVERSUM (ANP) - NPO 2 zendt woensdagavond om 23.36 uur een ingelaste documentaire over Erwin Olaf uit wegens het overlijden van de fotograaf op 64-jarige leeftijd. Complicaties na een longtransplantatie werden hem woensdagochtend fataal, zo liet zijn manager weten.

14 uur geleden
Unicef: kinderen dreigen op stoel of grond te slapen in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is druk bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, maar komende nacht is er voor iedereen een slaapplek. "Iedereen is ondergebracht. Er hoeft vanavond niemand op stoelen of op de grond te slapen. Morgen weer een dag. Het blijft spannend." Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten in reactie op UNICEF Nederland. Die organisatie kreeg signalen dat er komende nacht niet voldoende bedden waren voor tientallen alleenreizende kinderen.

14 uur geleden
Willem-Alexander en Máxima gaan vriendschap Erwin Olaf missen

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de vriendschap met fotograaf Erwin Olaf missen. Dat schrijft het koningspaar woensdag in een verklaring. Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden.

14 uur geleden