Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema houdt rekening met stijging aantal coronabesmettingen

Halsema houdt rekening met stijging aantal coronabesmettingen

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam houdt er rekening mee dat het aantal coronabesmettingen komend najaar eerder sterk zal stijgen dan dalen. Volgens burgemeester Femke Halsema geven de huidige cijfers hiertoe aanleiding, zei ze tegen de gemeenteraad. Die verwachting geldt volgens haar voor alle dichtbevolkte gebieden in het land.

In grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam laait het coronavirus de laatste weken weer op. Halsema zei in de raad dat ze donderdagmiddag overleg heeft met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de huidige situatie. Vooralsnog ziet de burgemeester geen aanleiding om nieuwe maatregelen te treffen, met name omdat het aantal ziekenhuisopnames op dit moment nog stabiel en laag is. "Afhankelijk van de loop van de besmettingen of nadere informatie zou dat kunnen veranderen", aldus Halsema.

De burgemeester noemde de lange wachttijden voor de uitslag van coronatesten op dit moment "onwenselijk". "De norm is binnen 48 uur, maar je wilt het liefst natuurlijk binnen 24 uur de uitslag." Het aantal coronatesten is in de hoofdstad toegenomen van 700 in juni tot momenteel 2700 per dag. Op dit moment wordt volgens Halsema hard gewerkt om de testcapaciteit uit te breiden. "Dat moet in de eerste plaats leiden tot een snellere toegang en uitslag voor iedereen." Over de wens vanuit de raad om medewerkers uit de zorg en het onderwijs voorrang te geven op het testen, zei ze: "Laten we eerst opschalen en dan prioriteren".

In de buurten Zuidoost en Nieuw-West worden twee nieuwe teststraten geopend, maakte Halsema bekend. Woensdag werd duidelijk dat die stadsdelen de meeste besmettingen hebben in de hoofdstad. "We hopen zo de nabijheid van testlocaties te vergroten, zodat we mensen met klachten eerder kunnen bewegen zich te laten testen."

Meer uit Binnenland

Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

27 minuten geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

1 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

5 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

12 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

12 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

13 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

14 uur geleden