Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

"Gekaapt hoeft niet te betekenen dat duizenden mensen in protest gaan", zei Halsema bij het Gesprek voor de Dam, dat De Balie ieder jaar organiseert in samenwerking met Theater Na de Dam. "Zo'n herdenking is breekbaar en klein. Je hebt maar een of twee mensen nodig die besluiten om dat moment te verstoren, terwijl die nationale herdenking heel verbindend zou moeten zijn."

Volgens Halsema leidt de oorlog in Gaza ook hier tot heftige emoties en snijdt het conflict "dwars door onze samenleving". Bovendien geeft het vele bevolkingsgroepen een "groots en diep gevoel van onveiligheid". "Daarom zijn we deze 4 mei oplettender", zegt ze.

Extra maatregelen

Door de kans op spontane protestacties en verstoringen gelden er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen bij de Dodenherdenking op de Dam. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn en moet iedereen een plek reserveren. Alle aanwezigen worden vooraf gefouilleerd en borden, vlaggen of versterkers zijn niet toegestaan.

Van kledingvoorschriften of een verbod op bepaalde kleding is geen sprake. Alleen als mensen overduidelijk uit zijn op een verstoring of een demonstratie, bijvoorbeeld omdat ze vlaggen mee hebben of allemaal hetzelfde shirt aan hebben, kan hun de toegang tot de Dam worden ontzegd. "We willen te allen tijde voorkomen dat mensen in paniek raken of dat er conflicten ontstaan waaruit onlusten kunnen volgen. Dat verstoort de waardigheid van de herdenking en de vrijheid en het grondrecht van de mensen die op de Dam staan", aldus Halsema. "Maar het is onmogelijk om iedereen te controleren, er is geen modepolitie." Er wordt met name gelet op groepen die protestkleding dragen.

Eerder op de dag liet Halsema al weten dat de extra maatregelen niet in strijd zijn met de wet, in reactie op kritiek daarop van meerdere hoogleraren. Volgens haar is de herdenking zelf een manifestatie, waarbij mensen gebruikmaken van hun vrijheid van meningsuiting door gezamenlijk te herdenken. Over de extra maatregelen zei ze: "Ik hoop dat het eenmalig is."

Meer uit Binnenland

UU-betogers worden gevorderd te gaan, gesprekken leveren niks op

UTRECHT (ANP) - De onderhandelingen tussen de politie en pro-Palestijnse demonstranten die op het Janskerkhof in Utrecht een universiteitsgebouw bezetten, hebben er niet toe geleid dat de actievoerders het pand verlaten. "De inzet van een onderhandelaar heeft helaas geen resultaat gehad", aldus de politie.

17 minuten geleden
Ook demonstranten Wageningen mogen op campus overnachten

WAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse demonstranten die zich sinds woensdagochtend ophouden op de campus van Wageningen University & Research (WUR) mogen daar komende nacht blijven. Dat meldde de universiteit. Volgens een woordvoerder zijn er woensdag een aantal "goede gesprekken" geweest met de betogers en verloopt het relatief kleinschalige protest vreedzaam en in goede sfeer. Mede daarom heeft de universiteit er vertrouwen in dat de nacht zonder ongeregeldheden zal verlopen.

1 uur geleden
Europese groenen spreken schande van Nederlands kabinet in wording

BRUSSEL (ANP) - De Europese groenen, waar onder andere GroenLinks bij hoort, zijn verontwaardigd over het "uiterst rechtse" nieuwe Nederlandse kabinet waaraan de laatste hand wordt gelegd. De Europese liberalen, met de VVD, en de christendemocraten, waar NSC en BBB bij willen aansluiten, zouden op schokkende wijze "liberale en democratische waarden verraden".

2 uur geleden
Onderhandelaar naar pro-Palestijnse betogers die UU bezetten

UTRECHT (ANP) - De politie stuurt een onderhandelaar naar de groep pro-Palestijnse demonstranten die een gebouw van de Universiteit Utrecht op het Janskerkhof bezet. Volgens de politie barricaderen de betogers het gebouw met onder meer pallets. Sommigen dragen "chemisch-bestendige handschoenen" en hebben stenen bij zich, aldus de politie.

2 uur geleden
Pro-Palestijns protest in Utrecht, universiteit staakt colleges

UTRECHT (ANP) - In Utrecht hebben pro-Palestijnse demonstranten een gebouw van de universiteit op het Janskerkhof bezet. Hoeveel betogers in het pand aanwezig zijn is niet duidelijk, maar buiten staan zeker zo'n honderd sympathisanten, ziet een ANP-verslaggever. Een woordvoerster van de Universiteit Utrecht zegt dat de universiteit in verband met het protest alle colleges staakt die in de binnenstad nog werden gegeven.

3 uur geleden
Erasmus Universiteit sluit donderdag gebouwen om demonstratie

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmus Universiteit in Rotterdam sluit uit veiligheidsoverwegingen donderdag 16 mei alle gebouwen op campus Woudestein en het Erasmus University College. Pro-Palestijnse organisaties hebben vanaf 13.00 uur een demonstratie aangekondigd op de campus.

5 uur geleden
OM wil met zaak tegen vertrouweling Taghi coldcases oplossen

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie hoopt met de arrestatie van Jaouad W. vijf ruim tien jaar oude moorden te hebben opgelost. "Het is belangrijk dat we alles in het werk stellen om de waarheid boven tafel te krijgen", zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

5 uur geleden